Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat sigarettenrook een verstoorde orofaryngeale microbiota kan veroorzaken die de ernst van influenza A-virusinfectie verergert. Het onderzoek werd gepubliceerd in mSystems, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.
Onderzoekers weten al lang dat sigarettenrook ongezond is en geassocieerd wordt met veel verschillende luchtwegaandoeningen. Sigarettenrook bevordert de ontwikkeling van chronische longziekten en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op griepgerelateerde ziekten. Meer recent hebben wetenschappers aangetoond dat sigarettenrook ook geassocieerd wordt met een verstoorde orofaryngeale microbiota-samenstelling, maar de relevantie van deze veranderingen is niet duidelijk. De orofarynx omvat het zachte gehemelte, de zij- en achterwanden van de keel, amandelen en de achterkant van de tong.
In een nieuw onderzoek hebben onderzoekers aangetoond dat darm- en orofaryngeale microbiota worden veranderd door chronische blootstelling aan sigaretten bij muizen. De onderzoekers probeerden het effect van roken en verstoorde microbiota te ontwarren door muizen bloot te stellen aan sigarettenrook, en vervolgens muizen die waren blootgesteld aan sigarettenrook en aan lucht blootgestelde muizen (controle) te cohousen met kiemvrije muizen. Dit maakte de overdracht van de microbiota van donormuizen naar de kiemvrije muizen mogelijk. De oorspronkelijke kiemvrije muizen werden gekoloniseerd met bacteriën van een aan rook blootgestelde of aan lucht blootgestelde muis. De wetenschappers infecteerden vervolgens de ontvangende muizen met influenza A-virus en hielden het ziekteverloop in de gaten.
De onderzoekers ontdekten dat de muizen die bacteriën ontvingen van aan rook blootgestelde muizen een ernstiger ziekteverloop hadden, wat werd gemeten aan een verhoogd gewichtsverlies. Bovendien bleek virusinfectie geassocieerd te zijn met aanzienlijke veranderingen in de samenstelling van de orofaryngeale microbiota, vooral op dag 4 en dag 8 na infectie. Het onderzoeksontwerp maakte het mogelijk om het effect van de verstoorde microbiota te ontwarren van de immuunmodulerende effecten van daadwerkelijke blootstelling aan sigarettenrook.
“Het is niet alleen het roken zelf dat invloed heeft op luchtwegaandoeningen, maar onze gegevens geven aan dat de microbiota van de roker ook invloed kan hebben op luchtwegaandoeningen en/of infecties. In ons geval heeft het invloed op virale infecties”, aldus de corresponderende auteur van de studie, Markus Hilty, Ph.D., universitair hoofddocent aan het Institute for Infectious Diseases van de Universiteit van Bern in Zwitserland. “De door sigaretten veroorzaakte verstoring van de microbiota is waarschijnlijk een belangrijke factor om te overwegen tijdens virale infecties.”