Het menselijk oog – recent wetenschappelijk onderzoek

In deze documentaire wordt een overzicht gegeven van nieuwe methoden om deze problemen op te lossen: van klinische proeven met lichttherapie tot de implantatie van bionische prothesen, van de nieuwste contactlenzen en slimme brillen tot smartphone-applicaties voor slechtzienden.

In deze documentaire komen deze onderwerpen voorbij

Het doel is om een netvliesimplantaat te ontwikkelen met een compleet nieuwe benadering. Eigenschappen zoals draadloos (geen extraoculaire componenten behalve een bril), draadloze energie- en gegevensoverdracht naar het implantaat, een groothoekeffect om een natuurlijk gezichtsveld te creëren en flexibele zelffixatie van het intraoculaire implantaat moeten worden gerealiseerd.

https://www.augenklinik-sulzbach.de/forschung-lehre/aktuelle-forschungsprojekte/weitwinkel-retina-implantat

Bionische microchips zijn al realiteit en creëren kunstmatig zicht voor ernstig slechtziende patiënten met maculadegeneratie. De Sulzbach Eye Clinic is sinds de herfst van 2021 de eerste kliniek in Duitsland die dergelijke bionische implantaten gebruikt en een deel van het verloren gezichtsvermogen kan herstellen. In dit interview presenteren Dr. Ralf Hornig, CEO van Pixium Vision, en Prof. Szurman de eerste implantatie in Sulzbach.

https://www.augenklinik-sulzbach.de/ueber-uns/presse-medien/pressespiegel/62-pressespiegel/428-arte-reportage-ueber-die-bionische-sehforschung-an-der-augenklinik-sulzbach

PRIMA herstelt het gezichtsvermogen door het netvlies direct te activeren als staafjes en kegeltjes verloren zijn gegaan. Bij degeneratieve netvliesaandoeningen, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie of retinitis pigmentosa, falen de fotoreceptoren (staafjes en kegeltjes), wat leidt tot blindheid. Door de bipolaire cellen direct te stimuleren, waarbij de verloren staafjes en kegeltjes worden omzeild, kan de visuele input naar de hersenen worden hersteld.

https://science.xyz/technologies/prima/

Stamcellen en AMD – Het doel van dit project is om een nieuwe methode te ontwikkelen voor de transplantatie van confluente geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS) op een dragermatrix. Hiertoe worden iPS cellijnen eerst gekarakteriseerd en tot confluentie gebracht. Vervolgens worden ze opnieuw gedifferentieerd tot RPE-cellen en gekweekt op een dragermatrix totdat ze confluentie bereiken. De gekarakteriseerde iPS-RPE patch wordt onder het netvlies getransplanteerd.

https://www.augenklinik-sulzbach.de/forschung-lehre/aktuelle-forschungsprojekte/ips-stammzell-transplantation-an-der-netzhaut