Caloriegehalte stuurt voedselvoorkeur ondanks vergelijkbare smaak bij mensen met en zonder obesitas
Voedingsmiddelen met een hoger caloriegehalte werden door zowel mensen met als zonder obesitas geprefereerd, ondanks vergelijkbare smaak en textuur. Dat blijkt uit een studie die op 17 december is gepubliceerd in het open-accesstijdschrift PLOS Biology door Albino Oliveira-Maia van de Champalimaud Foundation in Portugal en collega’s.
Eten stuurt signalen naar de hersenen met informatie over de energiewaarde van voedsel, wat voedselvoorkeuren kan beïnvloeden, ongeacht de smaak. Mensen met obesitas hebben vaak beperkingen in hersengebieden waar dopamine vrijkomt, wat beloningsgericht eten en een voorkeur voor energierijk voedsel vol vetten en suikers kan stimuleren. Gewichtsverlies door middel van bariatrische chirurgie wordt geassocieerd met een normalisatie van beloningsgericht eten, waarbij de voorkeur verschuift naar gezondere opties. De onderliggende mechanismen hiervan zijn echter niet goed begrepen.
In deze studie onderzochten onderzoekers na het analyseren van een grote groep gezonde vrijwilligers de voedselvoorkeuren van drie groepen: 11 personen met obesitas, 23 post-bariatrische chirurgie patiënten en 27 niet-obese controlepersonen. De deelnemers kregen thuis gezoete magere yoghurt met en zonder maltodextrine (een koolhydraat dat calorieën toevoegt aan de yoghurt zonder de smaak of textuur te beïnvloeden). De deelnemers aten afwisselend de yoghurt met en zonder maltodextrine. Alle drie de groepen aten meer van de yoghurt met maltodextrine, ondanks dat beide als even aangenaam werden beoordeeld. Iets onverwachts waren de effecten van maltodextrine op de yoghurtconsumptie vergelijkbaar tussen personen met obesitas en hun niet-obese tegenhangers.
De studie maakte ook gebruik van radioactief gelabeld jodium en enkelvoudige fotonemissietomografie om dopamine-receptoren in de hersenen te visualiseren. Overeenkomstig met eerdere studies hadden personen met obesitas een lagere beschikbaarheid van dopamine-receptoren dan niet-obese controlepersonen. De beschikbaarheid van dopamine-receptoren was vergelijkbaar in de chirurgische en niet-obese groepen en ging gepaard met meer gecontroleerd eten. Deze resultaten suggereren dat obesitas-gerelateerde veranderingen in de hersenen omkeerbaar kunnen zijn na bariatrische chirurgie, wat mogelijk invloed heeft op de hoeveelheid geconsumeerd voedsel, maar niet noodzakelijk op het type voedsel dat wordt geprefereerd.
De auteurs voegen toe: “We waren zeer geïntrigeerd dat, hoewel het gedrag gericht was op het eten van yoghurt met een hoger energiegehalte, dit niet het gevolg leek te zijn van expliciete keuzes, aangezien er geen consistente veranderingen in de aangenaamheid van smaken verrijkt met koolhydraten werden gevonden. Belangrijk is dat dit gedrag werd behouden bij patiënten met obesitas en na gewichtsverlieschirurgie, ondanks aanzienlijke verschillen in hun dopaminerge systeem in de hersenen.”
Link
http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3002936