Toename van luchtvervuiling komt overeen met meer patiënten op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis

Toename van de hoeveelheid fijnstof in de lucht, zelfs binnen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, correspondeert met een toename van het aantal patiënten dat naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gaat, volgens onderzoek dat vandaag (woensdag) werd gepresenteerd op het European Emergency Medicine Congress.

Het onderzoek vond met name verbanden tussen luchtvervuiling en gevallen van trauma, ademhalingsproblemen en huidaandoeningen.

Het onderzoek werd gepresenteerd door Dr. Andrea Rossetto, een arts in opleiding spoedeisende hulp aan de Universiteit van Florence en het Careggi University Hospital in Florence, Italië, en een PhD-student aan de Queen Mary University of London in het Verenigd Koninkrijk.

Dr. Rossetto zei: “We weten dat luchtvervuiling schadelijk is voor de gezondheid, met name wat betreft ademhalings- en longziekten, en dit zal waarschijnlijk een impact hebben op onze gezondheidsdiensten. Er is echter beperkt bewijs over de impact van schommelingen in luchtvervuiling op de algehele werklast op de spoedeisende hulp.”

In samenwerking met Dr. Alessio Gnerucci van de afdeling Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit van Florence, Italië, verzamelde Dr. Rossetto gegevens over patiënten die tussen 2019 en 2022 werden opgenomen op de spoedeisende hulp van het Careggi Universitair Ziekenhuis in Florence. Dit omvatte in totaal 307.279 patiëntbezoeken aan de spoedeisende hulp.

Ze vergeleken dit met gegevens over de dagelijkse niveaus van fijnstof van minder dan 2,5 micrometer (PM2,5) en fijnstof van minder dan 10 micrometer (PM10) in de buurt van de huisadressen van patiënten gedurende maximaal 30 dagen voordat ze naar het ziekenhuis gingen.

De onderzoekers vonden een toename van 10-15% in het aantal dagelijkse patiënten op de spoedeisende hulp in de paar dagen na een toename van de niveaus van PM2,5 en PM10. Met name gevallen van trauma, ademhalingsmoeilijkheden en huidaandoeningen namen toe in de dagen na de toename van de luchtvervuiling. Gevallen van trauma’s die verband hielden met luchtvervuiling kwamen over het algemeen voor bij jongere patiënten, terwijl bij oudere patiënten (ouder dan 65) ademhalingsproblemen die verband hielden met vervuiling vaker voorkwamen.

Dr. Rossetto zei: “In deze studie konden we de vervuiling in de lucht waar patiënten wonen schatten, en dit onthulde een sterk verband tussen hogere niveaus van fijnstof en bezoeken aan de spoedeisende hulp.

“In ons ziekenhuis zijn de meeste traumapatiënten betrokken geweest bij verkeersongevallen. Verkeer is ook een primaire oorzaak van verhoogde luchtvervuiling in stedelijke gebieden. Het is waarschijnlijk dat zwaar verkeer direct verantwoordelijk is voor de toename van traumagevallen en indirect voor meer patiënten die zich melden met ademhalingsproblemen die verband houden met luchtvervuiling.

“Dit betekent dat we meer patiënten met ademhalingsproblemen zien op een moment dat de spoedeisende hulp al onder druk staat met meer traumagevallen, met mogelijk slechtere uitkomsten voor dergelijke patiënten.”

De onderzoekers zeggen dat er meer onderzoek nodig is om te zien of er een vergelijkbaar verband bestaat tussen luchtvervuiling en opnames op de spoedeisende hulp in andere ziekenhuizen. Deze studie omvat bijvoorbeeld geen kinderen, die vatbaarder kunnen zijn voor de effecten van luchtvervuiling.

De onderzoekers hopen soortgelijke studies uit te voeren naar de impact van de niveaus van andere verontreinigende stoffen in de lucht en weerpatronen op bezoeken aan de spoedeisende hulp, niet alleen in termen van de totale werklast, maar ook in relatie tot specifieke ziekten.

Dr. Barbra Backus is voorzitter van de EUSEM-abstractselectiecommissie. Zij is een spoedeisendehulparts in Rotterdam, Nederland, en was niet betrokken bij het onderzoek. Ze zei: “Deze studie draagt ​​bij aan bestaand bewijs dat luchtvervuiling, zelfs in concentraties binnen de WHO-richtlijnen, schadelijk is voor onze gezondheid en onze gezondheidsdiensten. Door deze link te begrijpen, kunnen ziekenhuizen zich voorbereiden op pieken in het aantal patiënten en maatregelen nemen om de overbevolking op de spoedeisende hulp te verminderen. Hopelijk zal verder onderzoek nog meer informatie over dit onderwerp opleveren.

“Als we echter onze gezondheid willen beschermen en de last voor ziekenhuizen willen verminderen, moeten we er alles aan doen om de emissies te minimaliseren en de blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen.”