Voorspellen de eigenschappen die we in een partner waarderen wie we najagen?

Onderzoek van de University of Queensland heeft uitgewezen dat de eigenschappen die mensen waarderen in een romantische partner hun datingkeuzes kunnen beïnvloeden.

PhD-student Amy Zhao van de School of Psychology van UQ analyseerde gegevens van 171 speeddatesessies met 1145 deelnemers.

“Tijdens elke speeddatesessie hadden deelnemers interactie met 2 tot 5 leden van het andere geslacht gedurende elk 3 minuten”, aldus mevrouw Zhao.

“Daarna gaven ze een algemene aantrekkelijkheidsbeoordeling naast beoordelingen voor negen specifieke eigenschappen: aantrekkelijkheid van het gezicht, aantrekkelijkheid van het lichaam, vriendelijkheid en begrip, ambitie, intelligentie, zelfvertrouwen, creativiteit, grappigheid en waardering voor humor.

“Aan het einde van de 171 sessies vroegen we deelnemers om na te denken over hun ideale partner en aan te geven hoe belangrijk het was dat hun partner elk van deze eigenschappen bezat.

“Deze informatie werd verzameld na de speeddatesessies om het bewustzijn van de deelnemers over het doel van de studie te minimaliseren, wat meer natuurlijke interacties en eerlijke evaluaties mogelijk maakte.

“We ontdekten dat voor 4 van de 9 eigenschappen – vriendelijkheid en begrip, intelligentie, zelfvertrouwen en creativiteit – er een overeenkomst was tussen wat deelnemers zeiden te waarderen en wie ze aantrekkelijk vonden.”

Mevrouw Zhao zei dat de bevindingen in contrast staan ​​met eerdere speeddate-onderzoeken die weinig tot geen verband vonden tussen voorkeuren en daadwerkelijke aantrekkingskracht.

“Een van onze doelen was om te begrijpen of het gebrek aan waargenomen effecten in eerdere onderzoeken te wijten was aan de inherente complexiteit van partnerevaluatie,” zei ze.

“Onze bevindingen suggereren dat aantrekkelijkheid is gebaseerd op meerdere eigenschappen, zoals normaal het geval is in het echte leven.

“Dit is logisch, omdat mensen potentiële partners beoordelen op basis van een combinatie van vele factoren, in plaats van zich te concentreren op slechts één.

“Iemand kan bijvoorbeeld prioriteit geven aan intelligentie, maar hun aantrekkingskracht kan ook afhangen van aanvullende eigenschappen zoals vriendelijkheid en zelfvertrouwen.”

Mevrouw Zhao zei dat de inzichten inzicht bieden in wat aantrekkingskracht in menselijke relaties, partnerkeuze en sociale dynamiek drijft.

“Bij het daten kan het fixeren op 1 of 2 essentiële eigenschappen leiden tot gemiste kansen,” zei Mevrouw Zhao.

“Een open geest houden en de algehele interactie overwegen, in plaats van een lijst met eigenschappen af ​​te vinken, kan leiden tot succesvollere datingresultaten.”

De studie werd gepubliceerd in European Journal of Personality.