Meer gezonde jaren voor iedereen

Hoe kunnen we vanuit verschillende domeinen werken aan meer gezonde jaren voor iedereen?

Iedereen hecht veel waarde aan gezondheid, mentaal en fysiek. De coronapandemie heeft ons geleerd dat niet alleen individuele gezondheid belangrijk is; het gaat om de gezondheid van de gehele bevolking. Onze volksgezondheid heeft meerdere gezichten. Hoewel de levensverwachting stijgt, komen deze extra jaren voornamelijk ten goede aan mensen met een hoger inkomen en meer opleiding. Het verschil met andere burgers kan oplopen tot zes tot zeven levensjaren. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met overgewicht, chronische aandoeningen en mentale problemen toe. De stijging is dus deels een toename van ongezonde levensjaren.

Het landelijke beleid, onderschreven door alle ministeries, kent als doel om tussen nu en 2040 het aantal gezonde levensjaren te doen toenemen. Gezien de vergrijzing en een tekort aan arbeidskrachten is dit belangrijk voor het individuele welzijn en voor de welvaart van de Nederlandse staat. Dit doel is mogelijk als het lukt om vooral bij burgers met een laag inkomen en een praktische opleiding meer gezonde levensjaren te realiseren én een deel van de ongezonde levensjaren om te zetten in gezonde levensjaren.

Meer volksgezondheid is in het belang van alle maatschappelijke domeinen (van onderwijs, leefomgeving, werk tot zorg) en kan alleen worden bereikt als alle domeinen zich hiervoor inzetten. Dit boek geeft ze een kader, vormt een bron van inspiratie en biedt aangrijpingspunten voor degenen die zich bezighouden met verbetering van de volksgezondheid: vanuit de zorg, het sociale domein, de fysieke leefomgeving en het onderwijs. Het geeft aan hoe het, gezien de huidige versnipperde initiatieven, mogelijk is om meer samenhang én meer effect te creëren: meer gezonde jaren voor iedereen.

€ 29,90  |  ISBN 9789085602774  |  192 pagina’s