Verband tussen natuurrampen en partnergeweld tegen vrouwen

Onderzoek in 156 landen toont aan dat klimaatschokken landelijk partnergeweld evenveel impact hebben als het BBP.

Klimaatveranderingsgerelateerde aardverschuivingen, stormen en overstromingen worden geassocieerd met partnergeweld tegen vrouwen twee jaar na de gebeurtenis, volgens een onderzoek dat op 2 oktober werd gepubliceerd in het open access-tijdschrift PLOS Climate door Jenevieve Mannell van University College London en collega’s.

Landen met een laag en gemiddeld inkomen worden onevenredig hard getroffen door de acute (bijv. overstromingen) en chronische (bijv. stijgende zeespiegel) effecten van klimaatverandering. Landen die klimaatschokken ondergaan, hebben meer kans op meer partnergeweld tegen vrouwen, mogelijk omdat klimaatrampen de economische verschillen op basis van geslacht bevestigen.

Mannell en collega’s analyseerden 363 nationaal representatieve onderzoeken uit 156 landen om de prevalentie van partnergeweld te schatten, gedefinieerd als fysiek of seksueel geweld tegen een vrouw door haar partner in het afgelopen jaar. Elk onderzoek vertegenwoordigde één jaar aan gegevens voor het betreffende land, van 1993 tot 2019. De meeste landen hadden vijf of minder jaren vertegenwoordigd.

De onderzoekers analyseerden deze gegevens tegen klimaatschokgegevens uit de Emergency Events Database, waarbij ze filterden op acht gebeurtenissen die verband hielden met klimaatverandering: aardbevingen, vulkanen, aardverschuivingen, extreme temperaturen, droogtes, overstromingen, stormen en bosbranden.

Ze observeerden een vertraagde associatie tussen aardverschuivingen, stormen en overstromingen (samen een hydro-meteorologische klimaatvariabele) en partnergeweld, waarbij de associatie twee jaar na de klimaatgebeurtenis plaatsvond.

De onderzoekers observeerden dat deze klimaatvariabele een vergelijkbare omvang van effect had op partnergeweld als het BBP, wat suggereert dat “de associatie … vergelijkbaar kan zijn met economische drijfveren van geweld.” Hogere BBP’s werden over het algemeen geassocieerd met minder gevallen van partnergeweld.

Deze resultaten hebben implicaties voor toekomstig milieubeleid dat is ontworpen om de sociale en gezondheidseffecten van klimaatverandering te verzachten en “huidige inspanningen voort te zetten om … de enorme implicaties van klimaatgerelateerd [partnergeweld] op het leven van vrouwen te overwegen.”

De onderzoekers moedigen onderzoek aan naar de verschillen tussen soorten partnergeweld in verband met klimaatgebeurtenissen, langetermijn- versus kortetermijnimpact en verschillen tussen landen en regio’s.

De auteurs voegen toe: “Het erkennen van de impact die klimaatverandering heeft op partnergeweld is cruciaal en landen kunnen dit aanpakken door het te implementeren in hun Nationally Defined Contributions (NDC’s) ter ondersteuning van de Overeenkomst van Parijs.”

PLOS Climate: https://journals.plos.org/climate/article?id=10.1371/journal.pclm.0000478