Baby’s geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen hebben een hoger risico op hartafwijkingen

Het risico om geboren te worden met een ernstige hartafwijking is 36% hoger bij baby’s die zijn verwekt na vruchtbaarheidstechnieken zoals in-vitrofertilisatie (IVF), volgens de resultaten van een zeer grote studie die in het European Heart Journal is gepubliceerd.

Onderzoekers zeggen dat de bevinding belangrijk is omdat aangeboren hartafwijkingen de meest voorkomende vorm van geboorteafwijkingen zijn, en sommige daarvan worden geassocieerd met levensbedreigende complicaties.

De studie toont ook aan dat de toename van het risico vooral verband houdt met meerlinggeboorten, die vaker voorkomen bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

De studie werd geleid door professor Ulla-Britt Wennerholm van de Universiteit van Göteborg in Zweden. Zij zei: “Eerder onderzoek toont aan dat er verhoogde risico’s zijn voor baby’s die zijn verwekt met de hulp van vruchtbaarheidstechnieken. Deze risico’s omvatten vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. We wilden onderzoeken of het risico op hartafwijkingen hoger is voor baby’s die na vruchtbaarheidsbehandelingen zijn geboren.”

Het onderzoek omvatte alle levendgeboren kinderen in Denemarken tussen 1994 en 2014, alle kinderen geboren in Finland tussen 1990 en 2014, kinderen geboren in Noorwegen tussen 1984 en 2015, en kinderen geboren in Zweden van 1987 tot 2015; meer dan 7,7 miljoen in totaal.

Onderzoekers vergeleken gegevens van baby’s die na vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF, intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) en embryo-invriezen, zijn geboren met gegevens van baby’s die op natuurlijke wijze zijn verwekt.

Ze beoordeelden hoeveel levendgeboren kinderen in elke groep werden gediagnosticeerd met een ernstige hartafwijking of een ernstige hartafwijking tijdens de zwangerschap of in het eerste levensjaar. Ze hielden rekening met andere factoren die het risico op aangeboren hartafwijkingen kunnen vergroten, zoals het geboortejaar van het kind, het geboorteland, de leeftijd van de moeder bij de bevalling, of de moeder rookte tijdens de zwangerschap, of als de moeder diabetes of hartafwijkingen had.

Dit toonde aan dat hartafwijkingen ongeveer 36% vaker voorkwamen bij baby’s geboren na vruchtbaarheidsbehandelingen, vergeleken met baby’s die zonder dergelijke behandeling werden verwekt (absoluut risico 1,84% versus 1,15%). Dit risico was vergelijkbaar ongeacht het type vruchtbaarheidsbehandeling dat werd gebruikt (IVF of ICSI, verse of ingevroren embryo’s). Echter, het risico was groter voor meerlinggeboorten na vruchtbaarheidsbehandelingen in vergelijking met eenlingen na vruchtbaarheidsbehandelingen (2,47% versus 1,62%).

Professor Wennerholm zei: “We weten al dat baby’s die zijn geboren na vruchtbaarheidstechnieken een hoger risico hebben op geboorteafwijkingen in het algemeen, maar we hebben ook een hoger risico gevonden op aangeboren hartafwijkingen, de meest voorkomende grote geboorteafwijking.

“Het feit dat het risico op hartafwijkingen vergelijkbaar is, ongeacht het type vruchtbaarheidsbehandeling, kan erop wijzen dat er een gemeenschappelijke factor is die zowel onvruchtbaarheid bij de ouders als aangeboren hartaandoeningen bij hun baby’s onderliggend is.

“Aangeboren hartafwijkingen kunnen extreem ernstig zijn en vereisen vaak specialistische chirurgie wanneer baby’s nog erg jong zijn, dus het weten welke baby’s het grootste risico lopen kan ons helpen hartafwijkingen zo vroeg mogelijk te diagnosticeren en de juiste zorg en behandeling te geven. Steeds meer mensen worden verwekt met behulp van vruchtbaarheidstechnieken, dus we kunnen wereldwijd een toename van gevallen van aangeboren hartafwijkingen verwachten.”

In een begeleidend redactioneel artikel [2] zeiden Dr. Nathalie Auger van het Universitair Ziekenhuis Onderzoekscentrum in Montreal, Canada, en collega’s: “Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn een populaire interventie in de voortplantingsgeneeskunde, waarbij deze procedures verantwoordelijk zijn voor 2% tot 8% van de geboorten, afhankelijk van het land. Hoewel de meeste pasgeborenen die zijn verwekt na vruchtbaarheidsbehandelingen gezond zijn, zijn deze procedures niet zonder risico’s.

“In een van de grootste onderzoeken tot nu toe vonden de onderzoekers dat vruchtbaarheidstechnieken verband hielden met het risico op ernstige hartafwijkingen die prenataal of tot een jaar na de geboorte werden gediagnosticeerd.

“Patiënten die vruchtbaarheidsbehandelingen gebruiken, verschillen vaak van de algemene bevolking. Deze patiënten kunnen onderliggende aandoeningen hebben die zowel de vruchtbaarheid als het risico op hartafwijkingen beïnvloeden.”