Eigenwaarde verbetert seksueel welzijn – en vice versa

Verschillende theorieën suggereren dat mensen met een hoger zelfvertrouwen meer bevredigende seksuele relaties hebben en dat de twee factoren elkaar beïnvloeden. Er is echter tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar hoe deze interactie zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Een nieuwe studie, gebaseerd op een nationaal representatieve steekproef van meer dan 11.000 Duitse volwassenen, biedt interessante inzichten. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Zürich (UZH) en Utrecht, die 12 jaar aan gegevens analyseerden over het zelfvertrouwen en de seksuele ervaringen van mensen.

Langetermijnstudie toont wederzijds effect aan “Mensen met een hoger zelfvertrouwen zijn niet alleen vaker seksueel actief, maar ook meer tevreden met hun seksuele ervaringen,” leggen de hoofdonderzoekers Elisa Weber en Wiebke Bleidorn van de afdeling Psychologie van de UZH uit. Er waren ook significante correlaties in de tijd: veranderingen in seksuele tevredenheid leidden tot veranderingen in iemands zelfvertrouwen, en omgekeerd. Deze intra-individuele verbanden tonen aan dat zelfvertrouwen en seksuele tevredenheid elkaar kunnen beïnvloeden.

Bevindingen over de dynamische interactie tussen zelfvertrouwen en seksueel welzijn worden ondersteund door theorieën die zelfvertrouwen zien als een soort sociale barometer, die aangeeft in hoeverre we ons geaccepteerd en gewaardeerd voelen in onze relaties met anderen.

Positieve ervaringen in sociale en intieme relaties kunnen het zelfvertrouwen vergroten, terwijl negatieve ervaringen worden geïnterpreteerd als een soort waarschuwingssignaal voor sociale afwijzing en op de lange termijn terug te zien zijn in een lager zelfvertrouwen. Tegelijkertijd kunnen mensen met een hoog zelfvertrouwen hun verlangens en voorkeuren beter communiceren met intieme partners, wat op de lange termijn resulteert in een groter seksueel welzijn.

Leeftijd en geslacht zijn van belang Uit de studie bleek echter ook dat de correlaties niet voor iedereen even sterk zijn. Leeftijd en geslacht spelen een rol: oudere mensen en vrouwen vertoonden een sterkere verbinding tussen zelfvertrouwen en seksueel welzijn dan jongere mensen en mannen. Interessant is dat de relatiestatus niet relevant bleek te zijn, aangezien de link tussen zelfvertrouwen en seksueel welzijn even sterk was voor alleenstaande mensen als voor mensen in een relatie.

Wiebke Bleidorn plaatst de bevindingen van de studie in context: “Het beantwoorden van deze vragen is van groot belang. Onze resultaten suggereren dat zelfvertrouwen een belangrijke rol speelt in onze seksuele ervaringen, met name met betrekking tot seksueel welzijn. Tegelijkertijd kunnen veranderingen in seksueel welzijn ook leiden tot veranderingen in zelfvertrouwen. De resultaten van deze studie helpen om de complexe wisselwerking tussen zelfvertrouwen en seksuele ervaringen te begrijpen en geven belangrijk impuls aan toekomstig onderzoek op dit gebied,” aldus de auteur.