Gemeenschappelijk hersennetwerk ontdekt bij veteranen met traumatisch hersenletsel zou kunnen beschermen tegen PTSS

Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital hebben ontdekt dat een specifiek hersennetwerk mogelijk beschermt tegen het ontwikkelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij veteranen met traumatisch hersenletsel. In een studie met 193 veteranen uit de Vietnamoorlog die letsel hadden opgelopen door granaatscherven, bleek dat schade aan hersengebieden die verbonden zijn met de amygdala, de “angstcentrum” van de hersenen, de kans op PTSS verminderde. Deze bevindingen suggereren dat neurostimulatie, gericht op dit hersencircuit, gebruikt zou kunnen worden als behandelmethode voor PTSS.

De onderzoekers gebruikten hersenlaesies om te bepalen welke gebieden bescherming bieden tegen PTSS en ontdekten dat het netwerk rond de amygdala en de mediale prefrontale cortex daarbij een cruciale rol speelt. Ze vergeleken veteranen met en zonder hersenbeschadiging en zagen dat schade aan dit netwerk geassocieerd was met een lagere kans op PTSS.

Een deel van de studie richtte zich op het gebruik van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) om dit hersennetwerk te behandelen. In een aantal gevallen, waaronder een patiënt met ernstige PTSS, leidde de toepassing van TMS gericht op dit netwerk tot verbetering van de symptomen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, bieden deze bevindingen hoop voor nieuwe behandelingen van PTSS.