Wetenschappers van de ETH Zürich hebben met behulp van een door hen ontwikkelde drugscreeningtechnologie ontdekt dat een bestaand antidepressivum, vortioxetine, tumorcellen doodt in glioblastoma, een dodelijke vorm van hersenkanker.
Belangrijkste bevindingen:
- Glioblastoma is een bijzonder agressieve en ongeneeslijke hersentumor. De levensverwachting van patiënten kan wel worden verlengd met operaties, radiotherapie, chemotherapie en andere behandelingen, maar volledige genezing is momenteel niet mogelijk.
- In een grootschalige screening van medicijnen bleek vortioxetine, een antidepressivum dat al op de markt is, effectief tegen glioblastomacellen in laboratoriumonderzoek.
- Dit medicijn is momenteel in gebruik voor de behandeling van depressie en werkt door het reguleren van serotonine in de hersenen.
Volgende stappen:
- Klinische proeven zijn al in de planningsfase bij het Universitair Ziekenhuis Zürich. Dit onderzoek kan mogelijk leiden tot een nieuwe behandelingsoptie voor glioblastoma-patiënten.
Context van het onderzoek:
- Glioblastoma is een vorm van kanker waarbij de overleving na diagnose meestal kort is. Ondanks intensieve behandelingen komen deze tumoren vaak terug en zijn ze resistent tegen veel vormen van therapie. Daarom is er dringend behoefte aan nieuwe behandelmethoden.
Innovatieve aanpak:
- De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een op maat gemaakte screeningstechniek, waarmee ze snel bestaande medicijnen konden testen op effectiviteit tegen tumorcellen. Vortioxetine bleek bijzonder effectief in het doden van deze tumorcellen, ten minste in laboratoriumomstandigheden.
- Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet nog worden onderzocht of deze effecten zich vertalen naar klinische voordelen bij patiënten.