Een Zweedse onderzoeksgroep onder leiding van het Karolinska Institutet en de Universiteit van Uppsala heeft een unieke studie uitgevoerd naar de regulatie en aanpassing van het immuunsysteem bij 23 transmannen die testosteronbehandeling hebben ondergaan. Hierbij blijft hun genetisch profiel hetzelfde, terwijl hun hormoonprofiel verschuift van typisch vrouwelijk naar mannelijk. Dit biedt de mogelijkheid om te onderzoeken welke delen van het immuunsysteem direct door geslachtshormonen worden gereguleerd.
De onderzoekers toonden aan dat verhoogde testosteron- en verminderde oestrogeenspiegels de balans tussen twee belangrijke immuunsignaleringssystemen beïnvloeden: het antivirale interferon type 1 (IFN-1) en pro-inflammatoire signalen zoals tumor necrosis factor alfa (TNFα). Het immuunsysteem moet gedurende het leven dynamisch door hormonen worden gereguleerd, bijvoorbeeld tijdens de puberteit en bij seksuele rijping, om optimaal te reageren op verschillende levensfasen en uitdagingen.
De bevindingen van het onderzoek openen een nieuw onderzoeksveld dat kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om het immuunsysteem te beïnvloeden, bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten zoals SLE. De resultaten hebben ook belangrijke implicaties voor transgenders die hormoontherapie ondergaan, en benadrukken het belang van meer wetenschappelijke aandacht en follow-up om hun gezondheid op de lange termijn te waarborgen.