Reizigers in de metro van New York City worden het meest blootgesteld aan fijnstof

Reizigers die in de metro van New York City reizen en die economisch achtergesteld zijn of tot een minderheidsgroep behoren, worden het meest blootgesteld aan fijnstof tijdens hun woon-werkverkeer, volgens een nieuwe studie die op 7 augustus 2024 werd gepubliceerd in het open access-tijdschrift PLOS ONE door Shams Azad van de New York University, VS.

Fijnstof (PM2.5) is een type luchtvervuiling dat, vanwege de kleine omvang, bij inademing in de bloedbaan terecht kan komen. PM2.5 staat erom bekend dat het op korte en lange termijn gezondheidscomplicaties veroorzaakt. De afgelopen decennia hebben steden het openbaar vervoer gepromoot om verkeersopstoppingen te verminderen en de luchtkwaliteit buiten te verbeteren. Metrosystemen verminderen de vervuiling door minder voertuigen op de weg te gebruiken; de luchtkwaliteit in metro’s is echter doorgaans slecht.

In de nieuwe studie combineerden de onderzoekers gegevens over woon-werkverkeerpatronen voor 3,1 miljoen werkende forenzen in vier stadsdelen van New York City (Manhattan, Brooklyn, Queens en de Bronx) met gemeten PM2.5-concentratieniveaus op perrons en in treinen.

Over het geheel genomen was de gemiddelde ondergrondse PM2.5-perronconcentratie 139 ± 25 μg/m3 en de concentratie in de trein was 99 ± 21 μg/m3. Deze concentraties zijn aanzienlijk hoger dan de gemiddelde 24-uurs blootstellingsrichtlijn van 15 μg/m3 die is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie – hoewel de auteurs opmerken dat aangezien een metrorit korter is dan een hele dag, deze resultaten slechts een basisinzicht bieden in blootstelling tijdens een woon-werkverkeer als een opmerkelijk deel van iemands blootstelling gedurende een periode van 24 uur.

De onderzoekers kwantificeerden de verschillen in blootstelling tussen raciale en inkomensgroepen, met behulp van censusgegevens over waar mensen in verschillende demografieën doorgaans woonden en berekenden hun reistijd en dus hun blootstelling dienovereenkomstig. Ze ontdekten dat mensen uit gemeenschappen met een lager inkomen doorgaans een hogere blootstelling hebben en dat zwarte en hispanische werknemers gemiddeld respectievelijk 35% en 23% hogere PM2.5-blootstelling ervaren in vergelijking met Aziatische en blanke werknemers. De auteurs suggereren dat dit kan komen doordat deze groepen doorgaans langere metroritten naar hun werk hebben, aangezien er relatief minder banen zijn in gebieden waar zwarte en hispanische werknemers doorgaans wonen. Ze merken echter op dat deze analyse alleen algemene conclusies kan trekken over populaties als een gemiddelde op censusblokniveau, in plaats van de blootstelling van individuen te berekenen.

De auteurs merken op dat hun onderzoek zich alleen richt op de blootstelling als gevolg van metroritten en ook geen andere reizen dan de woon-werkverkeerroute onderzoekt. De auteurs zijn van plan om de blootstelling te onderzoeken voor alle individuen die de metro gebruiken, naast degenen die forenzen. Niettemin concluderen ze dat, omdat sociaaleconomische factoren een rol spelen bij het vormgeven van de transportkeuzes van individuen, ze waarschijnlijk vervolgens hun blootstelling aan PM2.5 door metroreizen beïnvloeden.

De auteurs voegen toe: “Metingen van fijnstof in het metrosysteem van NYC laten concentraties zien die aanzienlijk hoger zijn dan de blootstellingsrichtlijnen die zijn vastgesteld door de Environmental Protection Agency en de Wereldgezondheidsorganisatie. De primaire bron van de fijnstofdeeltjes is de slijtage van de metalen wielen, remmen en rails van de treinwagon. Deze informatie werd gebruikt om de blootstelling van meer dan 3 miljoen New Yorkers te berekenen tijdens het woon-werkverkeer.”

Bron: New York University

Link

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0307096