Een nieuwe studie onthult de voordelen van het verminderen van de blootstelling aan een veel voorkomende chemische stof voor het verminderen van het risico op diabetes. De bevindingen zijn de eerste die bewijs leveren dat toediening van BPA het risico op diabetes type 2 kan verhogen.
Bisfenol A (BPA) is een industriële chemische stof die wordt gebruikt om polycarbonaatkunststof en epoxyharsen te maken. Polycarbonaatplastic is een hard, helder plastic dat in veel producten wordt gebruikt, waaronder babyflessen, voedselcontainers, blikjes en serviesgoed. BPA is een hormoonontregelende chemische stof, die het risico op diabetes type 2 kan verhogen. Hoewel BPA verband houdt met diabetes, heeft geen enkele studie direct beoordeeld of de toediening van BPA dit risico bij volwassenen verhoogt.
“Met de toename van diabetes in de VS is het onze plicht om de veiligheid van onze producten en bij ons thuis te garanderen”, aldus Dr. Robert Gabbay, Chief Scientific and Medical Officer van de American Diabetes Association (ADA) en universitair hoofddocent aan Harvard. Medische school. “Dit is nog maar het begin van het benadrukken van de noodzaak van geïnformeerde aanbevelingen en beleid op het gebied van de volksgezondheid.”
In een dubbelblind onderzoek kregen de deelnemers gedurende vier dagen een placebo of BPA in de veilige dosis van de Amerikaanse EPA (50 µg/kg lichaamsgewicht) om het effect ervan op de insulinegevoeligheid te beoordelen. Veertig gezonde, niet-actieve volwassenen (22 F, 18 M; gemiddelde leeftijd 21,3; gemiddelde BMI 22,1; 85% niet-Spaanse blanke vrouw) voltooiden een tweedaags dieet met een laag BPA-gehalte, waarbij de urine-, bloed- en perifere insulinegevoeligheid werden verlaagd. gemeten met behulp van een euglykemische hyperinsulinemische klem van 120 minuten. Deelnemers werden vervolgens willekeurig toegewezen aan een vierdaags dieet met oraal BPA (50 μg/kg) of een placebo, op een dubbelblinde manier. De resultaten werden opnieuw beoordeeld met behulp van herhaalde ANOVA-metingen, waarbij werd gecorrigeerd voor geslacht, BMI, fysieke activiteit en etniciteit.
Deze studie suggereert dat bisfenol A in voedselverpakkingen een directe invloed kan hebben op het diabetesrisico bij volwassenen, wat aanbevelingen en beleid voor de volksgezondheid kan opleveren. De resultaten toonden aan dat toediening van BPA de perifere insulinegevoeligheid na vier dagen verminderde. Vanaf baseline tot 4 dagen was het lichaamsgewicht niet significant verschillend tussen het gemiddelde ± SEM van de placebogroep (PL); 66,7 ± 2,5, 66,2 ± 2,5 kg) en BPA-50 (66,7 ± 2,5, 66,7 ± 2,5 kg). Vanaf de uitgangswaarde tot 4 dagen was de nuchtere bloedglucose niet significant verschillend tussen PL (95 ± 2, 88 ± 2 mg/dl) en BPA-50 (92 ± 2, 92 ± 2 mg/dl). Vergeleken met PL-urine was BPA statistisch significant hoger na BPA-50. Vanaf baseline tot 4 dagen daalde de perifere insulinegevoeligheid significant (P=0,01) in BPA-50 (0,11 ± 0,01, 0,10 ± 0,01 mg/kg/min/uU/ml) en bleef stabiel in PL (0,09 ± 0,01, 0,10). ± 0,01 mg/kg/min/uU/ml).
“Gezien het feit dat diabetes een belangrijke doodsoorzaak is in de VS, is het van cruciaal belang om zelfs de kleinste factoren te begrijpen die bijdragen aan de ziekte”, zegt Todd Hagobian, PhD, auteur van het onderzoek. “We waren verrast om te zien dat het verminderen van de blootstelling aan BPA, zoals het gebruik van roestvrijstalen of glazen flessen en BPA-vrije blikjes, het diabetesrisico kan verlagen. Deze resultaten suggereren dat misschien de veilige dosis van de Amerikaanse EPA moet worden heroverwogen en dat zorgverleners deze veranderingen aan patiënten zouden kunnen voorstellen.”
Naarmate dit onderzoek vordert, zijn er twee vervolgonderzoeken nodig om de resultaten nauwkeurig te kunnen verklaren. De eerste is om te zien of een lagere dosis bisfenol A gedurende meerdere weken of maanden het diabetesrisico verhoogt, en de tweede om te zien of aerobe oefeningen, die een krachtige stimulator zijn van het verlagen van het diabetesrisico, de negatieve effecten van bisfenol kunnen omkeren of overwinnen.
Persbericht: American Diabetes Association