Het eerste onderzoek ter wereld naar de gezondheidsrisico’s van 5G

5G wordt sinds 2019/2020 uitgerold. Een Zweeds onderzoeksteam heeft de eerste studie tot nu toe gepubliceerd over hoe de menselijke gezondheid wordt beïnvloed door straling van 5G-basisstations. De resultaten laten zien dat 5G de blootstelling aan radiofrequente straling aanzienlijk vergroot en dat er vrijwel direct na het inschakelen van 5G in de buurt van de woning van mensen een slechte gezondheid ontstaat. Aan het onderzoek namen ook drie kinderen van vier tot acht jaar deel. In verschillende gevallen waren de symptomen zo ernstig dat mensen hun huis voorgoed moesten verlaten.

De nieuwe studie is een compilatie van zeven eerder afzonderlijke casestudies gepubliceerd in 2023 en 2024. Alle casestudies en de nieuwe compilatie zijn uitgevoerd door arts en onderzoeker dr. Lennart Hardell van de Swedish Environment and Cancer Research Foundation in samenwerking met Mona Nilsson van de Zweedse Stichting Stralingsbescherming. Gedurende de jaren 2021-2023 hebben ze in totaal de gezondheid van 16 mensen bestudeerd nadat 5G-basisstations of -masten in de buurt van hun huizen waren geïnstalleerd. Ook in de woningen zijn stralingsmetingen van 5G uitgevoerd.

Uit de metingen blijkt dat 5G aanleiding geeft tot een extreem hoge blootstelling aan gepulseerde radiofrequentie (RF) straling, aanzienlijk hoger dan bij eerdere generaties mobiele telefonie. In verschillende gevallen bereikte de straling piekniveaus van enkele miljoenen microwatt per vierkante meter (μW/m2) in de bestudeerde huizen, wat niveaus zijn die meer dan 100.000 keer hoger zijn dan de niveaus die door andere onderzoekers worden aanbevolen als passende maximale blootstelling.

Deze hoge niveaus veroorzaakten bij verschillende van de onderzochte mensen symptomen van een slechte gezondheid binnen 24 uur nadat 5G was ingeschakeld. De meest voorkomende en ernstige symptomen waren slaapstoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, verminderd kortetermijngeheugen en huidproblemen. Deze symptomen komen overeen met de symptomen die meer dan 50 jaar geleden werden beschreven als gevolg van blootstelling aan radiofrequentie- of microgolfstraling, bekend als microgolfsyndroom of radiofrequentieziekte.

Dit eerste en unieke onderzoek naar de gezondheidseffecten van 5G laat duidelijk zien dat 5G een slechte gezondheid veroorzaakt bij mensen die binnen een afstand van 3 tot 538 meter van 5G-basisstations/-masten wonen, ook al zijn de gemeten RF-stralingsniveaus aanzienlijk lager dan de limieten door de meeste landen overgenomen. Deze limieten maken blootstelling aan 10.000.000 μW/m2 mogelijk, gemeten als RMS (root mean square), gemiddeld over 6 minuten, wat alleen bescherming biedt tegen onmiddellijke verwarming (thermische effecten) en niet beschermt tegen de effecten die in het nieuwe onderzoek zijn gevonden. In een appartement op slechts 20 meter van een 5G-basisstation bedroeg de maximaal gemeten RF-straling iets meer dan 135.000 μW/m2 (RMS-gemiddelde over 2 minuten) voor het geval met veruit de hoogste stralingsblootstelling. Dit niveau veroorzaakte binnen een week zeer ernstige klachten en de bewoner moest het appartement voorgoed verlaten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer mensen naar een andere woning verhuisden waar de straling aanzienlijk lager was en er geen 5G-basisstations in de buurt waren, de klachten na korte tijd afnamen en in de meeste gevallen volledig verdwenen. Dit versterkt dat het 5G was die de gemelde symptomen veroorzaakte.

De studie bevestigt de waarschuwing voor ernstige potentiële gevolgen voor de menselijke gezondheid als gevolg van de uitrol van 5G, ingediend door wetenschappers en artsen in de 5G-oproep aan de EU (5gappeal.eu) en dat de huidige limieten voor de maximaal toegestane blootstelling geen bescherming bieden tegen nadelige gezondheidseffecten. . 259 wetenschappers hebben opgeroepen tot verbetering van de grenzen (emfscientist.org).

“5G is een gigantisch experiment met de volksgezondheid dat wordt uitgevoerd en wordt geaccepteerd door de autoriteiten en politici….5G is uitgerold zonder enig onderzoek waaruit blijkt dat deze nieuwe technologie niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid”, zegt Lennart Hardell.

“Deze resultaten maken duidelijk dat 5G gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor mensen die in de buurt van basisstations of zendmasten wonen, omdat de straling zo enorm toeneemt. Tot nu toe is er geen onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten op de lange termijn en de gevolgen zouden zeer ernstig kunnen zijn als mensen chronisch worden blootgesteld aan deze hoge stralingsniveaus van 5G”, zegt Mona Nilsson.

Feiten over het nieuwe 5G-onderzoek:

Studie gepubliceerd in: Reviews on Environmental Health with open access. Hardell, Lennart en Nilsson, Mona. “Samenvatting van zeven Zweedse casusrapporten over het microgolfsyndroom geassocieerd met 5G-radiofrequentiestraling” Reviews on Environmental Health, 2024.

https://doi.org/10.1515/reveh-2024-0017.

Persbericht Strålskyddsstiftelsen.se, de Zweedse Stichting voor Stralingsbescherming