Een nieuwe studie werpt licht op de ingewikkelde relatie tussen onze interne biologische ritmes en de verstoringen veroorzaakt door nachtwerk. De bevindingen geven aan dat zelfs een paar dagen gewijzigde slaapschema’s een aanzienlijke invloed kunnen hebben op processen die cruciaal zijn voor het behoud van de metabolische gezondheid, zoals de regulering van de bloedglucose, het energiemetabolisme en ontstekingen.
Een opmerkelijke ontdekking is de omkering van het glucoseritme waargenomen bij deelnemers aan de nachtploeg, samen met de desynchronisatie van de insulineproductie en -gevoeligheid. Dit zou mogelijk kunnen verklaren waarom werknemers in nachtploegen gevoeliger zijn voor stofwisselingsstoornissen zoals diabetes en obesitas. Hoewel het lichaam in eerste instantie kan proberen deze verstoringen te compenseren, kunnen de gevolgen op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het gecontroleerde laboratoriumexperiment van de studie leverde waardevolle inzichten op in de moleculaire veranderingen die gepaard gaan met ploegenarbeid, wat de noodzaak van verder onderzoek benadrukt om de volledige omvang van deze effecten te begrijpen. Door echte werknemers te bestuderen hopen onderzoekers te bevestigen of de eiwitveranderingen die in het onderzoek worden waargenomen, zich vertalen in gezondheidsrisico’s op de lange termijn voor mensen die nachtdiensten draaien.
Uiteindelijk onderstrepen deze bevindingen het belang van het ontwikkelen van interventies om de negatieve impact van ploegendienst op de metabolische gezondheid te verzachten. Strategieën voor vroegtijdige interventie die zijn toegesneden op de unieke behoeften van werknemers in nachtploegen zouden mogelijk het risico op chronische metabolische aandoeningen en daarmee samenhangende hart- en vaatziekten kunnen verminderen.
Bron: Washington State University