Het gezamenlijke onderzoek uitgevoerd door de Faculteit Sportwetenschappen van de Universiteit van Jyväskylä en het Instituut voor Biogeneeskunde van de Universiteit van Oost-Finland werpt licht op de langetermijneffecten van sedentair gedrag en fysieke activiteitsniveaus van kindertijd tot adolescentie op de hartgezondheid.
Uit de bevindingen blijkt dat adolescenten die vanaf hun kindertijd consequent veel sedentair gedrag vertonen en weinig matige tot krachtige lichamelijke activiteit vertonen, in de adolescentie doorgaans een hogere hartbelasting ervaren. Dit effect is vooral uitgesproken bij adolescenten met een laag niveau van krachtige fysieke activiteit. Bovendien hebben personen met veel sedentair gedrag en weinig fysieke activiteit doorgaans ook een hoger totaal lichaamsvetpercentage, wat gedeeltelijk het verband verklaart tussen sedentair gedrag, fysieke activiteit en hartbelasting.
Met name lichte fysieke activiteit vertoonde geen significant verband met de cardiale belasting. Dit onderstreept het belang van matige tot krachtige fysieke activiteit voor het behoud van de gezondheid van het hart.
De studie benadrukt de cruciale noodzaak om fysieke activiteit te bevorderen, vooral matige en krachtige activiteit, en tegelijkertijd sedentair gedrag van de kindertijd tot de adolescentie te verminderen om hartziekten te voorkomen. Dr. Eero Haapala benadrukt de alarmerende prevalentie van sedentair gedrag onder jongeren en de lage niveaus van fysieke activiteit die worden waargenomen bij adolescenten. Het aanmoedigen van dagelijkse matige tot krachtige lichamelijke activiteit moet in de kindertijd en adolescentie een prioriteit zijn, niet alleen voor de gezondheid van het hart, maar ook voor het algehele welzijn.
De studie is gebaseerd op gegevens uit de lopende Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC)-studie, die sedentair gedrag en fysieke activiteitsniveaus gedurende acht jaar, van kindertijd tot adolescentie, volgt in een cohort van 153 adolescenten. De hartfunctie en belasting werden tijdens de adolescentie gemeten om de hartgezondheid te beoordelen. De bevindingen onderstrepen het belang van vroegtijdige interventie en veranderingen in levensstijl om de gezondheid van het hart gedurende de hele levensduur te bevorderen.
Bron: University of Jyväskylä