Naar schatting heeft 30% van de volwassenen last van slapeloosheid, en nieuw onderzoek door wetenschappers aan de Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons toont aan dat dit deels te wijten is aan het voedingspatroon.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat postmenopauzale vrouwen met een eetpatroon met geraffineerde koolhydraten – vooral met toegevoegde suikers – meer kans hadden op het ontwikkelen van slapeloosheid.
Vrouwen met een eetpatroon met meer groenten, vezels en fruit (geen sap) hadden minder kans op het ontwikkelen van slapeloosheidsproblemen.
“Slapeloosheid wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie of medicatie, maar deze behandelingen zijn duur of hebben bijwerkingen,” zegt James Gangwisch, PhD, assistent professor van Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, senior auteur van dit onderzoek.
“Door het vaststellen van andere factoren die tot slapeloosheid leiden, ontdekken we misschien rechtstreekse en goedkope interventies met minder potentiële bijwerkingen.”
De uitkomsten werden 11 december online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
Verband tussen voeding en slaap is een groeiend onderzoeksgebied
Eerdere studies hebben een mogelijk verband onderzocht tussen geraffineerde koolhydraten en slapeloosheid, maar de resultaten waren wisselend. En omdat voor de onderzoeken de deelnemers niet over een langere periode gemonitord werden, is het niet duidelijk of een eetpatroon met veel geraffineerde suikers het begin van slapeloosheid triggerde, of dat slapeloosheid ervoor zorgde dat men meer zoetigheid ging eten.
Eén manier om vast te stellen of de inname van suikers slaapproblemen veroorzaakt is het zoeken naar de totstandkoming van slapeloosheid bij mensen met verschillende eetpatronen.
Voor deze studie verzamelden Gangwisch en zijn team gegevens van meer dan 50.000 deelnemers aan het Women’s Health Initiative die voedingsdagboeken hadden ingeleverd. De onderzoekers keken of vrouwen met een hogere glykemische voedingsindex meer kans hadden op de ontwikkeling van slapeloosheid.
Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde
Verschillende soorten en hoeveelheden koolhydraten verhogen de bloedsuikergehaltes in verschillende mate. Hoog-geraffineerde koolhydraten – zoals toegevoegde suikers, wit brood, witte rijst en frisdranken – hebben een hogere glykemische index en veroorzaken een snellere verhoging van het bloedsuikergehalte.
“Als het bloedsuikergehalte snel stijgt reageert je lichaam met het vrijkomen van insuline, en het resultaat, het zakken van het bloedsuiker, kan leiden tot het vrijkomen van hormonen zoals adrenaline en cortisol, die de slaap kunnen verstoren,” zegt Gangwisch.
De onderzoekers veronderstelden dat de snelle pieken en dalen in het bloedsuikergehalte na het eten van geraffineerde suikers slapeloosheid kan triggeren.
Geraffineerde koolhydraten triggeren slapeloosheid
Ze ontdekten dat hoe hoger de glykemische index – vooral door consumptie van toegevoegde suikers en bewerkte granen – hoe groter het risico op het ontwikkelen van slapeloosheid. Ze ontdekten ook dat vrouwen die meer groenten en fruit (geen sap) consumeerden minder kans hadden op het ontwikkelen van slapeloosheid.
“De hele vrucht bevat suiker, maar de vezels erin vertragen de mate van absorptie, wat helpt bij het voorkomen van pieken in het bloedsuikergehalte,” zegt Gangwisch. “Dit suggereert dat de oorzaak van de slapeloosheid van de vrouwen de bewerkte voeding was, dat meer geraffineerde suikers bevat die van nature niet in voedsel voorkomen.”
Omdat de meeste mensen, niet alleen postmenopauzale vrouwen, een snelle stijging van het bloedsuiker ervaren na het eten van geraffineerde koolhydraten, vermoeden de auteurs dat deze uitkomsten ook zullen gelden voor bredere bevolkingsgroepen.
“Gebaseerd op onze uitkomsten hebben we gerandomiseerde klinische tests nodig om vast te kunnen stellen of een voedingsinterventie, gericht op het verhogen van de consumptie van volwaardige voeding en complexe koolhydraten, gebruikt kan worden voor het voorkomen en behandelen van slapeloosheid,” zegt Gangwisch.
Vertaling: Ellen Lam
Bron: Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons