Wie zijn we eigenlijk? Wat maakt ons tot wie we zijn? En hoe beïnvloeden onze omgeving, onze gedachten en onze interacties ons begrip van onszelf? Wij zijn ons zelf biedt een diepgaande analyse van deze en vele andere vragen. Jaap van der Stel neemt u mee op een reis door de complexe lagen van het zelf.
Van de biologische basis en de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen tot de rol van taal en de mogelijkheid van persoonlijke transformatie. Het boek is opgebouwd uit negen hoofdstukken die elk een facet van het zelf belichten, ondersteund door inzichten uit de biologie, psychologie, filosofie en zelfs de kunsten.
- Ontdek wat mensen dagelijks bezighoudt en hoe dit bijdraagt aan hun zelfbeeld.
- Leer over de kernbegrippen die het zelf definiëren, zoals zelfbewustzijn, identiteit en cognitie.
- Verken hoe we onszelf reguleren en ontwikkelen in complexe samenlevingen.
- Duik in de psychologische en neurologische aandoeningen die het zelf kunnen verstoren.
- Begrijp hoe anderen ons zien en hoe dit ons zelfbeeld vormt.
Dit boek is niet alleen een intellectuele exercitie; het biedt ook praktische handvatten voor iedereen die streeft naar een beter begrip van zichzelf en de wereld om zich heen. Of u nu een professional bent op zoek naar diepere inzichten, of gewoon iemand die meer wil weten over dit fascinerende onderwerp: Wij zijn ons zelf is een onmisbare gids op uw ontdekkingsreis.
Jaap van der Stel, andragoloog, werkte van 1981 tot 1991 in de verslavingszorg. Van 1991 tot 1999 was hij hoofd preventie bij de Riagg in Haarlem. Daarna werkte hij als senior onderzoeker GGZ inGeest, partner van VUmc. Hiernaast was hij van 2009 tot en met 2022 verbonden aan de Hogeschool Leiden; vanaf 2010 in de functie van lector Geestelijke Gezondheidszorg.