Vijftien procent van de kindersterfte in Engeland in de afgelopen drie jaar is gerelateerd aan infectie, volgens een nieuw rapport dat vandaag [14 december] is gepubliceerd door het team van de National Child Mortality Database (NCMD) van de Universiteit van Bristol. Het rapport gebruikt de unieke gegevens van de NCMD over alle kindersterfgevallen in Engeland om 1.507 infectiegerelateerde sterfgevallen tussen april 2019 en maart 2022 te onderzoeken.
Uit het rapport blijkt dat kinderen jonger dan één jaar een groter risico liepen op infectiegerelateerde sterfte dan andere leeftijdsgroepen, maar ook dat het risico verschilde per etnische en sociaaleconomische achtergrond. Kinderen met een Aziatische/Aziatische Britse of zwarte/zwarte Britse etnische achtergrond liepen een hoger risico, en kinderen met een Pakistaanse etnische achtergrond liepen het hoogste risico van allemaal. De kans om te overlijden aan een infectie in de meest achtergestelde buurten was twee keer zo groot als die in de minst achtergestelde buurten.
Kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen en leerproblemen waren ook oververtegenwoordigd. Negentig procent van de kinderen die stierven als gevolg van een infectie had een onderliggende gezondheidstoestand en 67% van de kinderen die stierven tussen 5 en 17 jaar had een leerstoornis.
Het rapport maakt ook gebruik van de snelle meldingsgegevens van het NCMD, die binnen 48 uur na overlijden worden geregistreerd, om te kijken naar patronen van infectiegerelateerde sterfgevallen in de afgelopen winter. De resultaten laten zien dat seizoensgebonden variaties in het aantal sterfgevallen, met pieken in de winter en dalen in de zomer, verstoord leken te zijn door de COVID-19 pandemie. Het aantal sterfgevallen steeg in de winter van 2021/22, maar keerde in de zomer van 2022/23 niet terug naar het normale niveau – en de laatste gegevens laten zien dat het aantal infectiegerelateerde sterfgevallen het hele jaar door kan zijn blijven stijgen.
Professor Karen Luyt, programmadirecteur van de National Child Mortality Database en hoogleraar neonatale geneeskunde aan de Universiteit van Bristol, zei: “Over het geheel genomen werd één op de zes sterfgevallen bij kinderen in verband gebracht met infectie. Meer dan een derde van de sterfgevallen had bijdragende factoren, die mogelijk gewijzigd kunnen worden door de lessen en aanbevelingen uit ons rapport universeel toe te passen.
“We dringen er bij alle teams in de gezondheidszorg die zorgen voor baby’s, kinderen en jonge mensen op aan om te leren van deze bevindingen en ze toe te passen om voortdurende kwaliteitsverbetering in de zorg mogelijk te maken. We roepen op om in het onderzoeksbeleid prioriteit te geven aan onderzoek bij kinderpopulaties met het hoogste risico op dodelijke infecties.”
In het rapport worden ook aanbevelingen gedaan om kinderlevens in de toekomst te verbeteren en te redden. Ook wordt er lering getrokken uit het gedetailleerde onderzoek naar kindersterfte dat plaatsvindt wanneer er in Engeland een kind overlijdt.
In 36% van de gevallen identificeerde het kindersterfteoverzichtspanel dat het sterfgeval beoordeelde veranderbare factoren – omstandigheden die, door middel van een lokaal of nationaal uitvoerbare interventie, kunnen worden gewijzigd om het risico op toekomstige sterfgevallen onder kinderen te verminderen.