Het voelt misschien onvergeeflijk onbeleefd om een uitnodiging af te slaan – zelfs een uitnodiging voor een evenement waar je liever niet naar toe gaat – maar mensen overschatten vaak de sociale gevolgen van nee zeggen, volgens een onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.
“Ik werd ooit uitgenodigd voor een evenement waar ik absoluut niet bij wilde zijn, maar ik ging toch omdat ik bang was dat degene die me had uitgenodigd boos zou zijn als ik niet ging – en dat blijkt een veel voorkomende ervaring te zijn,” zegt hoofdauteur Julian Givi, PhD, een assistent-professor aan de West Virginia University. “Ons onderzoek toont echter aan dat de negatieve gevolgen van nee zeggen veel minder ernstig zijn dan we verwachten.”
Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology.
Meer dan driekwart van de respondenten (77%) in een pilotstudie bekende een uitnodiging te accepteren voor een activiteit die ze niet wilden bijwonen omdat ze zich zorgen maakten over de gevolgen van het weigeren. Om te onderzoeken of deze angsten ongegrond waren, voerden de onderzoekers vijf experimenten uit met in totaal meer dan 2000 deelnemers.
In één experiment vroegen de onderzoekers de deelnemers om een scenario te lezen waarin ze ofwel werden uitgenodigd ofwel werden uitgenodigd door een van hun vrienden voor een diner op een zaterdagavond in een plaatselijk restaurant met een beroemde chef-kok. De deelnemers die de uitnodiging kregen, moesten zich voorstellen dat ze deze afwezen omdat ze overdag al plannen hadden en een avondje thuis wilden relaxen. De deelnemers die zich voorstelden dat ze de uitnodiging gaven, kregen te horen dat hun vriend om dezelfde reden afzag.
De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die zich voorstelden dat ze de uitnodiging van hun vriend afwezen, vaak geloofden dat dit meteen negatieve gevolgen zou hebben voor hun relatie. Ze zeiden vaker dat hun vriend boos en teleurgesteld zou zijn en hen waarschijnlijk niet meer zou uitnodigen voor toekomstige evenementen dan de deelnemers die zich voorstelden dat ze zelf werden afgewezen. Dit kan komen doordat deelnemers die de uitnodiging afwezen ook eerder zeiden dat hun vriend zich zou concentreren op de afwijzing zelf dan op de overwegingen die in het hoofd van hun vriend plaatsvonden voordat hij of zij afwees.
“In al onze experimenten hebben we consequent gevonden dat genodigden de negatieve gevolgen overschatten die in de ogen van uitnodigers ontstaan na een afwijzing van een uitnodiging,” aldus Givi. “Mensen hebben de neiging om de mate te overdrijven waarin de persoon die de uitnodiging heeft uitgegeven zich zal richten op de handeling van de genodigde die de uitnodiging afwijst, in tegenstelling tot de gedachten die door hun hoofd gingen voordat ze afwezen.”
In een ander experiment wierven de onderzoekers 160 mensen aan om samen met hun partner deel te nemen aan een zogenaamd “parenonderzoek”. Van de deelnemende koppels was 4% minder dan zes maanden samen, 1% zes tot 12 maanden, 21% één tot vijf jaar en 74% was meer dan vijf jaar samen.
Eerst werd één lid van het koppel gevraagd om de kamer te verlaten waar het onderzoek plaatsvond. De overgebleven deelnemer schreef een uitnodiging aan zijn partner voor een activiteit die hij of zij de komende weken zou willen doen, zoals een film kijken, eten in een restaurant of wandelen in een park. Daarna verlieten ze de kamer en hun partner kwam terug. Na het lezen van de uitnodiging werd de partner gevraagd om een afwijzing te schrijven in de trant van: “Ik wil gewoon thuis blijven en ontspannen”. Het koppel wisselde dan weer van plaats zodat de persoon die de uitnodiging had geschreven de afwijzing kon lezen.
Ongeacht de duur van de relatie van de koppels, ontdekten de onderzoekers dat de persoon die de uitnodiging van zijn partner voor een leuke activiteit afwees, geneigd was te geloven dat zijn partner bozer zou zijn of meer het gevoel zou hebben dat de afwijzing betekende dat hij niet om zijn partner gaf dan in werkelijkheid het geval was.
De onderzoekers geloven dat hun bevindingen aantonen dat mensen consequent overschatten hoe boos iemand zal zijn als ze een uitnodiging afslaan, zelfs als ze een langdurige, hechte relatie hebben.
“Hoewel er momenten zijn geweest waarop ik me een beetje boos voelde over iemand die een uitnodiging afwees, geeft ons onderzoek ons heel wat goede redenen om te voorspellen dat mensen de negatieve gevolgen voor onze relaties overschatten,” zei Givi.
Givi zegt ook dat mensen er baat bij kunnen hebben om af en toe een uitnodiging af te slaan als ze daarmee een burn-out kunnen voorkomen, omdat dit niet per se de grote gevolgen hoeft te hebben die ze verwachten.
“Burn-out is echt iets, vooral rond de feestdagen wanneer we vaak voor te veel evenementen worden uitgenodigd,” zei hij. “Wees niet bang om hier en daar een uitnodiging af te slaan. Maar vergeet niet dat tijd doorbrengen met anderen de manier is waarop relaties zich ontwikkelen, dus sla niet elke uitnodiging af.”
Persbericht American Psychological Association