De sociaaleconomisch meest achtergestelde groepen in de samenleving hebben bijna twee keer zoveel kans om binnen 30 dagen te overlijden aan sepsis, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Manchester ontdekt.
De studie van NHS-gegevens analyseerde 248.767 gevallen van niet-COVID-19 sepsis van januari 2019 tot juni 2022, gematcht met 1.346.166 controles.
De studie is gefinancierd door UK Health Security Agency, Health Data Research UK en het National Institute for Health and Care Research Manchester Biomedical Research Centre en wordt vandaag (24/22/23) gepubliceerd in het tijdschrift eClinicalMedicine.
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen met leerproblemen bijna vier keer zoveel kans hadden om de levensbedreigende ziekte te ontwikkelen.
Mensen met een chronische leverziekte hadden iets meer dan 3 keer zoveel kans en mensen met een chronische nierziekte stadium 5 hadden meer dan 6 keer zoveel kans om niet-COVID-19 sepsis te ontwikkelen.
Kanker, neurologische aandoeningen, immunosuppressieve aandoeningen en meerdere antibioticakuren werden ook in verband gebracht met het ontwikkelen van niet-COVID-19 sepsis.
Sepsis ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam overreageert op een infectie en de eigen weefsels en organen begint aan te vallen. Sepsis is elk jaar verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde sterfte.
De symptomen kunnen lijken op die van griep en omvatten ernstige ademnood en hoge koorts. Ongeveer 80% van de gevallen ontwikkelt zich in het Verenigd Koninkrijk buiten het ziekenhuis.
Het is het eerste onderzoek waarin schommelingen in de incidentie van niet-COVID-19 sepsis voor, tijdens en na de COVID-19 pandemie binnen een grote populatie worden geanalyseerd.
Ook volgens het onderzoek daalde de incidentie van niet-COVID-19 sepsis tijdens de COVID-19 pandemie, wat volgens de auteurs kan worden toegeschreven aan een lager risico op niet-COVID-19 infecties als gevolg van een verminderde sociale vermenging en veranderingen in de gezondheidszorg.
De cijfers bereikten echter weer het niveau van voor de pandemie in april 2021 nadat de nationale sluitingen waren opgeheven.
Co-auteur professor Tjeerd van Staa van de Universiteit van Manchester zei: “Deze studie toont aan dat sociaaleconomische deprivatie, comorbiditeit en leerproblemen geassocieerd zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van niet-COVID-19 gerelateerde sepsis en 30-dagen sterfte in Engeland.
“Het onderstreept de dringende behoefte aan voorspellingsmodellen voor het risico op sepsis die rekening houden met de status van chronische ziekten, deprivatiestatus en leerproblemen, samen met de ernst van de infectie.
“Sepsis blijft wereldwijd een belangrijk probleem, dus inzicht in de risicofactoren voor klinische aandoeningen en gezondheidsongelijkheid is essentieel voor het begrijpen van risicogroepen en effectieve maatregelen voor de volksgezondheid.
“De preventie van sepsis moet dringend worden verbeterd, onder andere door antimicrobiële middelen gerichter in te zetten bij patiënten met een hoger risico.”
Co-auteur Xiaomin Zhong, een PhD-onderzoeker aan de Universiteit van Manchester, zei: “We weten niet zeker waarom blootstelling aan meerdere antibioticakuren het risico op sepsis bij patiënten verhoogt.
“Maar het is redelijk om te speculeren dat de nadelige effecten van antibiotica op de nuttige bacteriën in de darmen kunnen leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Het kan ook te maken hebben met onderliggende verschillen in immuunstatus of comorbiditeiten.
“Gezien de mogelijke nadelige effecten van herhaalde antibioticakuren, is het nodig om antibiotica te richten op die patiënten die ze het meest nodig hebben en er het meeste baat bij hebben.”
Professor van Staa voegde hieraan toe: “Door gebruik te maken van deze kennis kunnen gezondheidszorgsystemen beter worden uitgerust om potentiële toekomstige pandemieën of wereldwijde gezondheidscrises het hoofd te bieden, waarbij ervoor wordt gezorgd dat kwetsbare groepen niet onevenredig worden getroffen en dat de algehele kwaliteit van de zorg wordt gehandhaafd of zelfs verbeterd.
“Het is echter cruciaal om te erkennen dat deze bevindingen voornamelijk beschrijvend zijn en verder onderzoek vereisen om causaliteit vast te stellen en de ontwikkeling van effectieve preventie- en behandelingsstrategieën voor sepsis te onderbouwen.”
UKST-oprichter en gezamenlijke CEO Dr Ron Daniels zei: “Als intensive care-arts in de binnenstad van Birmingham zie ik regelmatig patiënten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen die pas laat met sepsis worden geconfronteerd. Deze belangrijke studie herinnert ons eraan dat sociaaleconomische status en de aanwezigheid van een onderliggende ziekte – die zelf vaak met elkaar verbonden zijn en bovendien verband houden met etniciteit – een rol spelen bij het bepalen van ongelijkheid in het risico op het ontwikkelen van niet-Covid sepsis. De gezondheidszorg heeft de plicht om deze ongelijkheid te verminderen en de toegang voor iedereen te verbeteren.
“Daarom werken belangenorganisaties zoals de UK Sepsis Trust aan de ontwikkeling van hulpmiddelen in meerdere talen, die ook geschikt zijn voor verschillende huidskleuren. We moeten echter niet vergeten dat, hoewel de risicofactoren die in dit onderzoek naar voren komen belangrijk zijn, sepsis nog steeds zonder onderscheid kan toeslaan.”