De Milieucommissie van het Europees Parlement stemde vandaag zowel over nieuwe wetgeving om pesticidengebruik in de EU te verminderen, alsook een resolutie over het opnieuw goedkeuren van glyfosaat. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks: “Pesticiden kunnen nuttig zijn, maar we kunnen er niet omheen dat het grootschalig gebruik de natuur en onze gezondheid negatief beïnvloedt. We moeten ons landbouwsysteem zo inrichten dat we het gebruik van chemische pesticiden flink reduceren en op termijn misschien wel zonder kunnen. Gezien de weerstand durf ik wel te stellen: zonder deze wet gaat dat niet gebeuren”.
De Milieucommissie wil het gebruik van chemische pesticiden in Europa halveren in 2030, waarbij het gebruik in gevoelige gebieden, zoals Natura 2000 gebieden, zelfs helemaal moet stoppen. Lidstaten moeten vervolgens zelf doelen stellen om aan de wet te voldoen. Eickhout: “Deze wet is eigenlijk de enige plek waarin een milieudoel van de Europese landbouwagenda bindend wordt en is dus cruciaal voor systeemverandering. Tegelijk laat het bewust ruimte voor nationale en regionale verschillen, want landen moeten zelf met plannen komen hoe ze dit precies willen uitvoeren.”
De pesticidewetgeving zal nu voorgelegd worden voor een plenaire stemming in november, waarbij veel weerstand wordt verwacht van conservatieve partijen. Als die stemming positief is, is het nog wachten op de EU-landen, die nog geen positie hebben ingenomen. De hoop is dat ze dat nog dit jaar zullen doen. Eickhout: “De belangen van het bestaande systeem zijn groot, het is daarom alles behalve een gelopen race. Ik verwacht dus ook een aanval van conservatief Europa als het hele Europarlement hierover stemt.”
Verlenging goedkeuring glyfosaat
Naast een wet voor alle chemische pesticiden, lag er ook een voorstel voor specifiek glyfosaat voor. Al eerder stemden EU-landen over verlenging van de goedkeuring van deze omstreden pesticide. Het voorstel van de Commissie om de goedkeuring nog eens met 10 jaar te verlengen kon nog geen meerderheid vinden. Het parlement heeft alleen een adviserende rol en de Groenen willen een negatief advies, en daarmee het verlengen van het toestaan van glyfosaat tegenhouden. Die resolutie kreeg echter net geen meerderheid in de Milieucommissie.
Eickhout is teleurgesteld over de stemming: “Wie naar de beoordeling kijkt van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), ziet dat er grote gaten in de data zitten en er wel degelijk grote risico’s kleven aan het gebruik. Wij vinden een verlenging daarom onverantwoord; er zou eerst meer onderzoek moeten worden gedaan. Helaas weegt ook de Milieucommissie het belang van de agro-industrie zwaarder dan de volksgezondheid.”
Nu er geen meerderheid voor een resolutie te vinden is in de Milieucommissie, kan de resolutie nog terugkomen op de agenda van het voltallige parlement, of dat ook gebeurt is nog onduidelijk. Ondertussen zal de Europese Commissie in november een nieuw voorstel voorleggen aan de EU-landen. Als er nog steeds geen meerderheid is voor dat voorstel zal de Commissie naar alle waarschijnlijkheid zelf de keuze maken om de goedkeuring voor glyfosaat te verstrekken.