7591 edelherten, 3443 reeën, 4876 wilde zwijnen, 36 wolven, 16 lynxen en 227 rode vossen: dit zijn de resultaten van de eerste gestandaardiseerde monitoring van wilde dieren in tien grote beschermde gebieden in Duitsland.
Het werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Freiburg onder leiding van prof. dr. Marco Heurich en dr. Christian Fiderer van de faculteit Environment and Natural Resources. Van 2019 tot 2020 zijn er meer dan 1,2 miljoen beelden vastgelegd met 643 cameravallen. De bevolkingsdichtheid in de beschermde gebieden zou dan geschat kunnen worden met behulp van statistische modellen en kunstmatige intelligentie. De wild monitoring maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingsproject van het Federaal Agentschap voor Natuurbehoud. De resultaten zijn bedoeld om het beheer van de populatie hoefdieren te helpen verbeteren en hun impact op ecosystemen verder te verhelderen. De resultaten worden naar verwachting in het najaar van 2023 gepubliceerd. Vanaf 1 juni 2023 hebben de nationale parken hun monitoring voortgezet.
Monitoring als basis voor natuurbeheer.
De populaties werden onderzocht in de volgende nationale parken: Beierse Woud, Berchtesgaden, Eifel, Hainich, Harz, Hunsrück-Hochwald, Kellerwald-Edersee, Müritz en Zwarte Woud, evenals in het gebied Königsbrücker Heide. Met behulp van dergelijke monitoring zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om correlaties te identificeren tussen populatie groottes en het effect van hoefdieren op het ecosysteem in deze beschermde gebieden. Het is de enige manier om de populaties edelherten, reeën en wilde zwijnen verstandig te beheren. “Het monitoren van populaties hoefdieren is een cruciaal onderdeel van het beheerproces in beschermde gebieden omdat het belangrijke gegevens oplevert over de ontwikkeling van populaties wilde dieren en dient als basis, rechtvaardiging en controle voor de regulering van populaties wilde dieren”, zegt projectleider Marco Heurich .
Gebruik van kunstmatige intelligentie om de hoeveelheid gegevens aan te kunnen.
Om de afbeeldingen te kunnen classificeren, werd aan de Universiteit van Freiburg een database opgezet waar de afbeeldingen naartoe konden worden gestuurd. “We moesten vertrouwen op kunstmatige intelligentie om de soort van tien grote beschermde gebieden uit deze enorme hoeveelheid beelden te kunnen bepalen”, zegt Christian Fiderer, die het project coördineerde. “Zonder kunstmatige intelligentie zouden we over twee jaar nog steeds met de handmatige classificatie van de beelden bezig zijn.”
De tweede projectfase is gestart.
Nadat de eerste gegevens zijn geëvalueerd, zijn de nationale parken al van plan om de monitoring voort te zetten om de ontwikkelingen van de populaties wilde dieren te begrijpen. Hierbij wordt ook gekeken naar de impact van de groeiende wolvenpopulaties op de populaties hoefdieren. “Sinds 1 juni worden in elf nationale parken 780 cameravallen gebruikt om de populaties herten, reeën en wilde zwijnen vast te leggen”, zegt Dr. Christian Fiderer, projectcoördinator aan de Universiteit van Freiburg. Het project gaat ook gepaard met drie andere studiegebieden in Duitsland, Zwitserland en Roemenië, waar in totaal 1.063 cameravallen worden ingezet.
Vertaling persbericht : Andre Teirlinck