In de Indonesische regio Kalimantan is een dorp van inheemse Dayak-mensen in de greep van een mijn die wordt geëxploiteerd namens een conglomeraat in Zug, IMR Holding. Landroof, vervuiling van lucht, water en gewassen – Borneo Prima, het bedrijf dat de mijn exploiteert, heeft niet de nodige maatregelen genomen om de problemen die door zijn activiteiten worden veroorzaakt aan te pakken. Terwijl in februari 2022 de president van IMR Holding, de in Zug gevestigde advocaat Hans-Rudolf Wild, beweerde dat het bedrijf zijn belang in de controversiële mijn had afgestoten, blijkt uit het onderzoek van Public Eye dat de aandelen zijn overgedragen aan een discrete Singaporese entiteit die is nog steeds onderdeel van het IMR-universum.
Na de hout- en palmolie-industrie wordt het regenwoud van Borneo geconfronteerd met een nieuwe vijand: steenkool. Onder de mijnen die verspreid liggen over dit unieke ecosysteem, waaronder die van het in Genève gevestigde Mercuria, bevindt zich een bedrijf dat opereert namens een conglomeraat in Zug.
Met steun van het in Bazel gevestigde Bruno Manser Fund reisden Public Eye en de Indonesische ngo Walhi naar het dorp Tumbang Olong. Het doel was om de activiteiten van Borneo Prima in de mijn, die jaarlijks 2,3 miljoen ton produceert, te onderzoeken. Sinds de opening in 2019 heeft de inheemse Dayak-gemeenschap alle gevolgen van de mijnbouw ondervonden – met het stof veroorzaakt door de tienduizenden vrachtwagens die elk jaar het dorp doorkruisen, en de vervuiling van de rivieren die de enige waterbron zijn voor ongeveer 900 inwoners. Volgens getuigenissen wordt de situatie ernstig in het regenseizoen, omdat water kolen en stof naar de huizen van mensen brengt.
In Tumbang Olong heeft Borneo Prima de traditie van de Dayak uitgebuit om informatie mondeling door te geven – wat resulteert in een gebrek aan landtitels – om hun land te veroveren. Sinds vier jaar verslechteren de gezondheidsstatistieken in de regio en zijn ademhalingsproblemen nu verantwoordelijk voor 30% van de consultaties in het plaatselijke medische centrum. Uit een milieueffectrapportage van Borneo Prima uit 2013 blijkt dat het bedrijf al wist dat zijn activiteiten “een significant negatief effect” zouden hebben op de waterkwaliteit. Maar er werd niets gedaan om de bevolking en de natuur te beschermen. In het hart van Borneo herbergt het regenwoud meer dan 6.000 endemische planten en tal van bedreigde diersoorten. Kolenmijnen vormen een bedreiging voor dit ecosysteem en er zijn weinig of geen economische voordelen voor de lokale gemeenschap.
Het Bruno Manser Fonds stelt dit schandaal al jaren aan de kaak. In februari 2022 zei de voorzitter en beheerder van het in Zug gevestigde conglomeraat IMR Holding, de advocaat Hans-Rudolf Wild, in de Zwitserse pers dat het bedrijf niet langer betrokken was bij Borneo Prima. Public Eye heeft kunnen documenteren dat IMR Holding in werkelijkheid haar belang van 49% heeft overgedragen aan een dochteronderneming van dezelfde groep, IMR Asia Holding in Singapore. Bij contact bevestigde Wild, een advocaat gespecialiseerd in bedrijfskunde en beheerder, voorzitter of directeur van 45 bedrijven, de wijziging van de rechtspersoon, zonder meer details te verstrekken, door te schrijven: “Verdere informatie in deze context vormt bedrijfsgeheimen […] Na IMR Holding AG heeft afstand gedaan van haar belang in PT Borneo Prima, het is niet langer de taak van IMR Holding AG om uw vragen te beantwoorden.”
https://stories.publiceye.ch/indonesia/
Families demand Yale revoke degree of convicted asbestos billionaire