Luchtverontreiniging verhoogt risico op dodelijke hartaanvallen en beroertes

Volgens onderzoek gepresenteerd op ESC Preventive Cardiology 2023, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC), en gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Gezondheid, komen sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten  meer voor op vervuilde dagen en gedurende twee dagen daarna, .

“Onze studie suggereert dat om de gezondheid van het hart te behouden, het raadzaam is om tijd buitenshuis te plannen rond de voorspellingen van de luchtkwaliteit”, zei Dr. Michal Swieczkowski van de Medische Universiteit van Bialystok, Polen. “Als thuisblijven geen optie is, moet worden overwogen om tijdens piekuren een masker te dragen en gebieden met druk verkeer te vermijden.”

Deze studie onderzocht het verband tussen luchtverontreiniging en overlijden door hart- en vaatziekten in het algemeen, en door twee soorten hart- en vaatziekten, namelijk acute coronaire syndromen en ischemische beroerte. De studie werd uitgevoerd in vijf steden in het oosten van Polen. Gegevens over sterfte voor 2016 tot en met 2020 zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Concentraties van fijnstof (PM) 2,5, PM10 en stikstofdioxide (NO2) werden verzameld door de Voivodeship Inspectorate for Environmental Protection. De belangrijkste bronnen van deze verontreinigende stoffen zijn het wegverkeer en huishoudelijke verwarmingen met kolen of hout.

Er werd één in de tijd gestratificeerd case-crossover onderzoeksontwerp gebruikt waarbij de onderzoekers voor elke deelnemer de niveaus van elke verontreinigende stof vergeleken op de dag van de week waarop een sterfgeval plaatsvond (bijvoorbeeld een bepaalde woensdag) met de niveaus van verontreinigende stoffen op dezelfde dag van de week zonder sterfgevallen (alle resterende woensdagen) binnen dezelfde maand. Het gebruik van vergelijkingen binnen deelnemers tussen dagen in dezelfde maand elimineerde de mogelijke verstorende effecten van kenmerken van deelnemers en tijdtrends. Soortgelijke analyses werden uitgevoerd voor vervuilingsniveaus één dag en twee dagen voordat er een sterfgeval plaatsvond.

Tijdens de vijfjarige studie waren er in totaal 87.990 sterfgevallen, waarvan respectievelijk 34.907, 9.688 en 3.776 die te wijten waren aan hart- en vaatziekten, acuut coronair syndroom en ischemische beroerte. Wat betreft sterfte door hart- en vaatziekten in het algemeen, ging een stijging van 10 μg/m3 in PM2,5, PM10 en NO2 gepaard met een respectievelijk 3%, 3% en 8% verhoogd risico om op dezelfde dag te overlijden. De risico’s om te overlijden aan hart- en vaatziekten waren één en twee dagen na de vervuilde dag vergelijkbaar.

Wat betreft overlijden door acuut coronair syndroom, ging een stijging van 10 μg/m3 in PM2,5 en PM10 gepaard met een respectievelijk 3% en 2% verhoogd risico om op dezelfde dag te overlijden. Ondertussen ging een stijging van 10 μg/m3 in PM2,5, PM10 en NO2 gepaard met een respectievelijk 3%, 3% en 4% verhoogd risico om de volgende dag te overlijden aan een acuut coronair syndroom. Voor ischemische beroerte ging een stijging van 10 μg/m3 in PM2,5 gepaard met een 3% verhoogd risico op overlijden de volgende dag.

Dr. Swieczkowski zei: “De resultaten laten zorgwekkende associaties zien tussen luchtvervuiling en overlijden door hart- en vaatziekten. Beleidsmakers zouden maatregelen moeten overwegen om schone lucht te bevorderen, waaronder subsidies voor het upgraden van verwarmingssystemen in huishoudens en voor autovrije zones.”

Vertaling persbericht Andre Teirlinck