Mensen die in stedelijke gebieden wonen, rapporteren significant slechtere hooikoortssymptomen volgens de eerste studie om vervuilingsniveaus te vergelijken met de ernst en duur van real-time symptomen.
Het door de Universiteit van Manchester geleide team bestudeerde 36.145 symptoomrapporten die gedurende 5 jaar – van 2016 tot 2020 – door meer dan 700 Britten waren ingediend met behulp van een burgerwetenschappelijke applicatie genaamd Britain Breathing.
De studie, gepubliceerd in Scientific Reports, vergelijkt zelfgerapporteerde allergiesymptomen in stedelijke en landelijke locaties.
De ernst van drie symptomen die door de app werden vastgelegd: loopneus, pijnlijke ogen en piepende ademhaling, waren in alle jaren ongeveer twee keer zo ernstig in stedelijke gebieden als op het platteland.
De studie combineerde vervuilingsmetingen en pollen- en meteorologische gegevens van het UK Met Office met de realtime, geogepositioneerde rapporten om de relatie tussen de ernst van de symptomen en de luchtkwaliteit te onderzoeken.
Uit de analyse blijkt dat stedelijke gebieden voor alle jaren behalve 2017 een significant hogere symptoomernst en een langere symptoomduur laten zien. Plattelandsgebieden registreerden in geen enkel jaar een significant hogere symptoomernst.
Symptoomrapporten werden gelabeld als stedelijk of landelijk met behulp van gegevens over landgebruik van het Britse Office for National Statistics. De ernst van de symptomen was significant gecorreleerd met de ozonconcentraties. Ozon is eerder in verband gebracht met ademhalingsproblemen.
Een mogelijke reden voor het feit dat 2017 een uitzondering is, zou kunnen zijn, stelt het team, dat het aantal dagen met matige of hogere O3-niveaus dat jaar licht daalde, vervolgens sterk steeg en in de daaropvolgende jaren relatief hoog bleef. En 2017 was in 2017 warmer en natter dan de andere jaren, wat mogelijk een effect heeft gehad op het aantal pollen, de vervuiling of de biologische reacties van deelnemers, voegen ze eraan toe.
Een van de auteurs van het onderzoek, immunoloog professor Sheena Cruickshank, zei: “De wereldwijde prevalentie van allergische luchtwegaandoeningen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. “Hooikoorts treft mensen echter anders en kan gedurende het hele leven veranderen en er ontbreken gegevens over hoe omgevingsfactoren dit kunnen beïnvloeden.
“Deze studie levert bewijs dat een stedelijke omgeving hooikoorts en astmasymptomen kan verergeren. “Het geeft ook een breder beeld van chronische gezondheidsproblemen van hooikoorts- en astmapatiënten, in plaats van alleen degenen met meer acute en/of problematische reacties te observeren.
“Deze verschillen in allergiesymptomen kunnen te wijten zijn aan variatie in de niveaus van verontreinigende stoffen, pollentellingen en seizoensgebondenheid tussen soorten landgebruik.” Hoogleraar informatica Caroline Jay zei: “De relatie tussen waar mensen woonden en de symptomen die ze ervaren was duidelijk, maar waarom mensen ergere symptomen ervaren in stedelijke gebieden is complex. Er kunnen veel aspecten van de stadsomgeving zijn die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de luchtwegen.”