Volgens een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in European Heart Journal, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC), wordt de menopauze vóór de leeftijd van 40 in verband gebracht met een verhoogd risico op hartfalen en atriumfibrilleren.1 onderzoek bij meer dan 1,4 miljoen vrouwen wees uit dat hoe jonger de menopauze, hoe groter het risico op nieuw ontstaan hartfalen en atriale fibrillatie.
“Vrouwen met een voortijdige menopauze moeten zich ervan bewust zijn dat ze meer kans hebben om hartfalen of atriale fibrillatie te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten”, zei studieauteur Dr. Ga Eun Nam van het Korea University College of Medicine, Seoul, Republiek Korea. “Dit kan een goede motivatie zijn om levensstijlgewoonten te verbeteren waarvan bekend is dat ze verband houden met hartaandoeningen, zoals stoppen met roken en sporten.”
Hart- en vaatziekten treden doorgaans tot 10 jaar later op bij vrouwen dan bij mannen.2 Men denkt dat premenopauzale vrouwen baat hebben bij het beschermende effect van oestrogeen op het cardiovasculaire systeem. Het stoppen van de menstruatie en de daaropvolgende daling van de oestrogeenspiegels kunnen vrouwen kwetsbaarder maken voor hart- en vaatziekten.
Premature menopauze treft 1% van de vrouwen onder de 40 jaar.3 Eerdere studies hebben een verband gevonden tussen premature (vóór de leeftijd van 40) en vroege (vóór de leeftijd van 45) menopauze en hart- en vaatziekten in het algemeen, maar het bewijs voor hartfalen of atriale fibrillatie alleen is beperkt. Deze studie onderzocht de associaties tussen vroegtijdige menopauze, leeftijd bij de menopauze en incidenteel hartfalen en atriale fibrillatie. De gegevens zijn verkregen van het Korean National Health Insurance System (NHIS), dat ten minste om de twee jaar gezondheidsscreening biedt en 97% van de bevolking omvat.
De studie omvatte 1.401.175 postmenopauzale vrouwen van 30 jaar en ouder die in 2009 de NHIS-gezondheidscheck-up voltooiden. De deelnemers werden tot eind 2018 gevolgd voor nieuw ontstaan hartfalen en atriumfibrilleren. Er werd informatie verzameld over demografie, gezondheidsgedrag en reproductieve factoren, waaronder leeftijd bij de menopauze en het gebruik van hormoonvervangende therapie (HST). Leeftijd bij de menopauze werd gecategoriseerd als onder 40, 40 tot 44, 45 tot 49 en 50 jaar of ouder. Premature menopauze werd gedefinieerd als het hebben van de laatste menstruatie vóór de leeftijd van 40 jaar.
Ongeveer 28.111 (2%) deelnemers hadden een voorgeschiedenis van vroegtijdige menopauze. Bij deze vrouwen was de gemiddelde leeftijd bij de menopauze 36,7 jaar. De gemiddelde leeftijd bij deelname aan het onderzoek voor vrouwen met en zonder een voorgeschiedenis van vroegtijdige menopauze was respectievelijk 60 en 61,5 jaar. Tijdens een gemiddelde follow-up van 9,1 jaar kregen 42.699 (3,0%) hartfalen en 44.834 (3,2%) atriumfibrilleren.
De onderzoekers analyseerden het verband tussen een voorgeschiedenis van vroegtijdige menopauze en incidenteel hartfalen en atriumfibrilleren na correctie voor leeftijd, roken, alcohol, fysieke activiteit, inkomen, body mass index, hypertensie, diabetes type 2, dyslipidemie, chronische nierziekte, coronaire hartziekte , HRT en leeftijd bij menarche. Vrouwen die een vroegtijdige menopauze doormaakten, hadden een 33% hoger risico op hartfalen en een 9% hoger risico op atriale fibrillatie in vergelijking met degenen die dat niet deden.
De onderzoekers analyseerden vervolgens de associaties tussen leeftijd bij de menopauze en incidentie van hartfalen en atriale fibrillatie na correctie voor dezelfde factoren als in de vorige analyses. Het risico op incidenteel hartfalen nam toe naarmate de leeftijd bij de menopauze daalde. Vergeleken met vrouwen van 50 jaar en ouder tijdens de menopauze, hadden vrouwen van 45 tot 49, 40 tot 44 jaar en jonger dan 40 jaar tijdens de menopauze respectievelijk 11%, 23% en 39% meer risico op incidenteel hartfalen. Evenzo nam het risico op incident atriumfibrilleren toe naarmate de menopauzeleeftijd afnam, met respectievelijk 4%, 10% en 11% hogere risico’s voor 45- tot 49-, 40- tot 44-jarigen en jonger dan 40 jaar in de menopauze, vergeleken met vrouwen van 50 jaar en ouder in de menopauze.
De auteurs zeiden dat verschillende factoren de associaties tussen menopauzale leeftijd, hartfalen en atriale fibrillatie kunnen verklaren, zoals de daling van het oestrogeengehalte en veranderingen in de verdeling van lichaamsvet.
Dr. Nam concludeerde: “De misvatting dat hartaandoeningen voornamelijk mannen treffen, heeft ertoe geleid dat seksespecifieke risicofactoren grotendeels zijn genegeerd. Het bewijs stapelt zich op dat het ondergaan van de menopauze vóór de leeftijd van 40 de kans op hartaandoeningen later in het leven kan vergroten. Onze studie geeft aan dat reproductieve geschiedenis routinematig moet worden overwogen naast traditionele risicofactoren zoals roken bij het evalueren van de toekomstige kans op hartfalen en atriale fibrillatie.”