Slaap en de rol bij hart- en vaatziekten

De American Heart Association benadrukt in een nieuwe wetenschappelijke verklaring dat slaapgezondheid meer is dan alleen voldoende slaapuren per nacht. Meerdere componenten van slaap — zoals slaapduur, slaapcontinuïteit, slaapmoment, regelmaat, tevredenheid en functioneren overdag — beïnvloeden samen het risico op cardiometabole aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas, hoge bloeddruk en cholesterolproblemen.

Belangrijkste inzichten:

  • Meerdere dimensies van slaapgezondheid zijn belangrijk: naast slaapduur spelen ook hoe goed iemand doorslaapt, hoe laat men naar bed gaat, en of men zich overdag uitgerust voelt een rol.

  • Slaapduur van minder dan 7 of meer dan 9 uur per nacht verhoogt het risico op o.a. hartziekten, beroerte en diabetes.

  • Slaapcontinuïteit (zoals doorslaapproblemen of slaapapneu) is gekoppeld aan verhoogd risico op hoge bloeddruk en insulineresistentie.

  • Slaapregelmaat en -tijdstip, zoals laat naar bed gaan of sterk wisselende slaaptijden, verhogen het risico op obesitas en hartziekten.

  • Slaapontevredenheid en vermoeidheid overdag hangen samen met slechtere lichamelijke en mentale gezondheid.

Ongelijkheid in slaapgezondheid: Mensen uit sociaal-economisch kwetsbare groepen en raciale/etnische minderheden hebben vaker slechtere slaapkwaliteit en meer slaapstoornissen, wat bijdraagt aan gezondheidsverschillen.

Adviezen aan zorgverleners: Zorgprofessionals moeten slaap bespreken met patiënten, inclusief vragen over inslapen, doorslapen en vermoeidheid overdag. Er is meer onderzoek nodig naar effectieve interventies voor het verbeteren van slaapgezondheid.

Conclusie: Slaap is een essentieel onderdeel van gezondheid. Naast het meten van slaapduur moet ook aandacht zijn voor andere slaapcomponenten. Meer onderzoek is nodig om effectieve slaapinterventies te ontwikkelen die bijdragen aan betere cardiometabole gezondheid.