Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het DZNE (Duits Centrum voor Neurodegeneratieve Aandoeningen) heeft ontdekt dat langdurig vasten in 24-uurs cycli het seksueel gedrag van mannelijke muizen verhoogt. Dit effect wordt veroorzaakt door een verlaagde serotoninespiegel in de hersenen, als gevolg van een tekort aan het aminozuur tryptofaan – een essentiële voedingsstof die via voeding moet worden opgenomen.
Oorspronkelijk wilden de onderzoekers de effecten van vasten op nakomelingen bestuderen, maar ze ontdekten onverwacht dat oudere vastende muizen aanzienlijk meer paringen hadden en dus meer nakomelingen produceerden dan verwacht. Dit bleek niet te komen door een betere vruchtbaarheid, maar door toegenomen seksueel gedrag.
De muizen kregen om de 24 uur afwisselend wel of geen toegang tot voedsel. Het verhoogde libido trad pas op na minimaal zes weken vasten, en was sterker na maandenlang vasten. Onderzoek wees uit dat vastende muizen verlaagde serotonineniveaus hadden, wat leidde tot minder remming van seksueel gedrag.
Omdat serotonine ook bij mensen een belangrijke rol speelt in libido – denk aan antidepressiva die juist de serotoninespiegel verhogen en vaak seksuele bijwerkingen geven – zien de onderzoekers mogelijkheden voor toepassing bij mensen. Vasten zou mogelijk kunnen helpen bij het behandelen van een verminderde seksuele lust, zoals bij de aandoening hypoactief seksueel verlangen, vooral bij ouderen. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.
Studie
Intermittent fasting boosts sexual behavior by limiting the central availability of tryptophan and serotonin.
Kan Xie et al.
Cell Metabolism (2025).
DOI: 10.1016/j.cmet.2025.03.001