Microplastics verhogen antimicrobiële resistentie

Microplastics dragen bij aan de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie (AMR), zelfs zonder de aanwezigheid van antibiotica, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology. Onderzoekers van Boston University, onder leiding van Neila Gross, ontdekten dat microplastics multidrugresistentie in Escherichia coli kunnen veroorzaken binnen 5-10 dagen.

Tijdens het experiment werden verschillende soorten en maten microplastics (zoals polystyreen, polyethyleen en polypropyleen) gedurende 10 dagen samen met E. coli geïncubeerd. De bacteriën ontwikkelden resistentie tegen vier veelgebruikte antibiotica (ampicilline, ciprofloxacine, doxycycline en streptomycine), en deze resistentie bleef bestaan, zelfs nadat de antibiotica en microplastics waren verwijderd.

De studie toont aan dat microplastics niet alleen passieve dragers van resistente bacteriën zijn, maar actief bijdragen aan de evolutie van AMR. Polystyreenmicroplastics bleken het sterkste effect te hebben, waarschijnlijk door biofilmvorming, die bacteriële overleving en resistentie bevordert. Dit onderzoek benadrukt de noodzaak om plasticvervuiling aan te pakken als onderdeel van de strijd tegen antibioticaresistentie.