Een recente studie, gepubliceerd in Neurology® Open Access, toont aan dat roken, met name zwaar roken, geassocieerd wordt met onverklaarbare beroertes bij jongere volwassenen, vooral bij mannen en mensen tussen de 45 en 49 jaar.
Een onverklaarbare beroerte (cryptogene beroerte) is een type ischemische beroerte waarbij de oorzaak van de bloedstroomblokkade onbekend blijft. Onderzoekers analyseerden gegevens van 546 mensen (18-49 jaar) met zo’n beroerte en vergeleken hen met evenveel mensen zonder beroerte.
Uit de studie bleek dat 33% van de mensen met een onverklaarbare beroerte rookte, tegenover slechts 15% van de controlegroep. Na correctie voor andere risicofactoren ontdekten onderzoekers dat rokers meer dan twee keer zoveel kans hadden op een onverklaarbare beroerte. Dit risico was nog hoger bij mannen (meer dan drie keer) en bij mensen tussen 45 en 49 jaar (bijna vier keer). Zwaar roken (meer dan 20 pakjes per jaar) verhoogde het risico zelfs tot vier keer, en bij mannen tot zeven keer.
De studie benadrukt het belang van preventieve gezondheidsmaatregelen tegen roken om het aantal beroertes bij jonge volwassenen te verminderen. Een beperking van het onderzoek is dat het voornamelijk mensen met een witte Europese achtergrond betrof, waardoor de resultaten mogelijk niet generaliseerbaar zijn voor andere bevolkingsgroepen.