Van vroege oceaanduiken tot ijskoude poolduiken, onderdompeling in koud water wordt steeds populairder onder atleten en wellnessstrijders. Maar hoeveel van de hype wordt ondersteund door de wetenschap?
In de meest uitgebreide systematische review en meta-analyse in zijn soort, hebben onderzoekers van de University of South Australia zich verdiept in de effecten van onderdompeling in koud water op gezondheid en welzijn.
Door gegevens van 11 onderzoeken met 3177 deelnemers te analyseren, ontdekten onderzoekers dat onderdompeling in koud water stress kan verlagen, de slaapkwaliteit kan verbeteren en de kwaliteit van leven kan verhogen.
UniSA-onderzoeker Tara Cain zegt dat de studie tijdsafhankelijke en genuanceerde effecten op gezondheids- en welzijnsmaatregelen onthult.
“Onderdompeling in koud water is uitgebreid onderzocht en gebruikt in sportcontexten om atleten te helpen herstellen, maar ondanks de groeiende populariteit in gezondheids- en welzijnskringen, is er weinig bekend over de effecten ervan op de algemene bevolking”, zegt Cain.
“In deze studie merkten we een reeks tijdsafhankelijke resultaten op. Ten eerste ontdekten we dat onderdompeling in koud water stressniveaus kon verminderen, maar slechts voor ongeveer 12 uur na blootstelling.
“We merkten ook op dat deelnemers die 20, 60 of 90 seconden lang koud douchten, een iets hogere kwaliteit van leven rapporteerden. Maar nogmaals, na drie maanden waren deze effecten verdwenen.
“Er kunnen ook voordelen worden behaald met koud douchen, met een onderzoek dat meldde dat deelnemers die regelmatig koud douchten een vermindering van 29% in ziekteverzuim ervoeren.
“We vonden ook enkele verbanden tussen onderdompeling in koud water en betere slaapresultaten, maar de gegevens waren beperkt tot mannen, dus de bredere toepassing is beperkt.
“En hoewel er veel beweringen zijn dat onderdompeling in koud water je immuniteit en stemming kan verbeteren, vonden we heel weinig bewijs om deze beweringen te ondersteunen.”
Onderdompeling in koud water houdt in dat het lichaam gedeeltelijk of volledig wordt ondergedompeld in koud water, bij temperaturen die doorgaans variëren van 10-15 graden Celsius. In deze studie werden alleen gegevens opgenomen als de blootstelling op of boven borsthoogte was, en gedurende een minimale tijd van 30 seconden. Het omvatte koude douches, ijsbaden en koude duiken.
Mede-onderzoeker, Dr. Ben Singh van UniSA, zegt dat de studie ook aantoonde dat onderdompeling in koud water een tijdelijke toename van ontstekingen veroorzaakte.
“Op het eerste gezicht lijkt dit tegenstrijdig, omdat we weten dat topsporters regelmatig ijsbaden gebruiken om ontstekingen en spierpijn na het sporten te verminderen”, zegt Dr. Singh.
“De onmiddellijke piek in ontsteking is de reactie van het lichaam op de kou als stressfactor. Het helpt het lichaam zich aan te passen en te herstellen en is vergelijkbaar met hoe lichaamsbeweging spierschade veroorzaakt voordat het spieren sterker maakt, daarom gebruiken atleten het ondanks de kortetermijntoename.
“Met deze kennis in het achterhoofd moeten mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen extra voorzichtig zijn als ze deelnemen aan onderdompeling in koud water, omdat de eerste ontsteking schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.”
Onderzoekers zeggen dat de bevindingen de potentiële voordelen van onderdompeling in koud water benadrukken, maar ook de zeer tijdsafhankelijke en contextuele aard van de effecten ervan.
“Of je nu een topsporter bent of een dagelijkse wellnesszoeker, het is belangrijk om de effecten te begrijpen van wat je je lichaam laat doorstaan”, zegt Cain.
“Op dit moment is er niet genoeg kwalitatief hoogstaand onderzoek om precies te kunnen zeggen wie er het meeste baat bij heeft of wat de ideale aanpak is voor onderdompeling in koud water. Er zijn meer langetermijnstudies nodig, onder meer diverse bevolkingsgroepen, om de blijvende effecten en praktische toepassingen ervan te begrijpen.”
The full paper – Effects of cold-water immersion on health and wellbeing: A systematic review and meta-analysis – by Tara Cain, Dr Jacinta Brinsley, Dr Hunter Bennett, Dr Max Nelson, Prof Carol Maher and Dr Ben Singh is available online: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0317615