Zo helpt een slimme draad bij snellere en veiligere hartoperaties

Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat bij het vervangen van de aortaklep met een zogeheten TAVI-procedure een slimme draad gaat gebruiken. Dat geeft mogelijk een betere operatie-uitkomst voor de patiënt.

TAVI staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation. Het is een behandeltechniek waarbij onze artsen in het Hartcentrum de zieke aortaklep ‘percutaan’ vervangen. Dat wil zeggen: via de liesslagader. De interventiecardioloog plaatst bij een TAVI een aortakunstklep van biologisch materiaal met behulp van een katheter (slangetje).

“Wat er nu gaat veranderen, is dat wij niet langer een simpele stalen draad bij deze operatie gebruiken om de nieuwe klep overheen te schuiven en het hart te pacen (in het juiste ritme te krijgen), maar een slimme draad. Oftewel, met technologie erin”, legt interventiecardioloog en hoogleraar Pim Tonino uit. “Aan de nieuwe draad, die SAVVY wire heet, zitten 2 aspecten: de SAVVY wire is volledig geïsoleerd, zodat het stroompje via de draad beter voortgeleid wordt en je te allen tijde zeker bent van pacing, wat heel belangrijk is voor deze ingreep.”

Het tweede pluspunt van de slimme draad is de druksensor aan het einde ervan. “Die meet continu de druk in de linkerhartkamer. Dat is onontgonnen terrein, dat kennen wij helemaal niet. Eerst kon je alleen de druk in het begin en aan het eind van de operatie meten, maar niet alle stapjes daartussen. Tot nu dan. Nu hebben we voortaan continu zicht erop. En daarmee kunnen we de TAVI verder optimaliseren.”

Mondiaal de richtlijnen veranderen?
Wat is uiteindelijk de winst voor de patiënt? “De operatie kost minder tijd en je hoeft minder het hart te pacen, waardoor de operatie minder intensief is. En het eindresultaat – minder complicaties – is mogelijk ook beter, omdat je tijdens de ingreep op basis van die continue drukmetingen betere beslissingen kunt nemen als operateur”, aldus Tonino, die ook een andere belangrijke reden ziet voor het inzetten van de SAVVY wire: het kostenaspect. “We moeten ook goed kijken naar de kosten van de gezondheidszorg in Nederland. Deze draad kan ervoor zorgen dat we minder materiaal nodig hebben om de klep te plaatsen. Zo kan het een paar honderd euro per ingreep schelen.”

De hoogleraar denkt dat de slimme draad een grote impact kan hebben op de medische wereld, niet alleen door verbetering van de TAVI-behandeling zelf, maar mogelijk ook door betere besluitvorming of er überhaupt wel een nieuwe klep geplaatst moet worden. “Want het valt samen met een lopend onderzoek in samenwerking met de University of Texas in Houston. We hebben een dikke 10 jaar geleden als Catharina Ziekenhuis met een nieuwe dottermethode (FFR) de wereld veranderd. Drukmetingen in de kransslagader lagen daaraan ten grondslag. Deze nieuwe slimme draad en het daaraan gekoppelde onderzoek scheppen de mogelijkheid om hetzelfde te doen op een andere plek in het hart. Als je bij mensen over wie je nog geen besluit hebt genomen en die je laat inspannen, de druk meet in de linkerhartkamer en de aorta met deze nieuwe draad, dan kun je beter beslissen of je wel of geen nieuwe klep gaat plaatsen. Kortom, dit lopende, door ZonMW gesubsidieerde onderzoek heeft ook een enorme potentie. Wie weet gaat het mondiaal ook wel de richtlijnen veranderen.”

Een video-animatie vind je hier.