Het eten van vijf porties pure chocolade per week wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2, volgens een Amerikaanse langetermijnstudie die vandaag door The BMJ is gepubliceerd.
De wereldwijde aantallen diabetes type 2 zullen naar verwachting stijgen tot 700 miljoen in 2045. Chocolade bevat hoge niveaus van flavanolen (een natuurlijke verbinding die voorkomt in fruit en groenten) waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het hart bevorderen en het risico op diabetes type 2 verminderen. Maar het verband tussen chocoladeconsumptie en het risico op diabetes type 2 blijft controversieel vanwege inconsistente resultaten.
Bovendien hebben de meeste eerdere onderzoeken niet gekeken of het eten van pure en melkchocolade – die een verschillend cacao-, melk- en suikergehalte hebben – verschillende effecten zou kunnen hebben op het risico op diabetes type 2.
Om dit verder te onderzoeken, combineerden onderzoekers gegevens van drie Amerikaanse observationele langetermijnstudies van vrouwelijke verpleegkundigen en mannelijke zorgprofessionals zonder voorgeschiedenis van diabetes, hartziekten of kanker toen ze werden gerekruteerd.
Met behulp van vragenlijsten over voedselfrequentie die elke vier jaar werden ingevuld, analyseerden ze de associaties tussen diabetes type 2 en totale chocoladeconsumptie voor 192.208 deelnemers, en consumptie van het subtype chocolade (puur en melk) voor 111.654 deelnemers gedurende een gemiddelde monitoringperiode van 25 jaar.
Omdat veranderingen in lichaamsgewicht de risico’s op diabetes type 2 sterk voorspellen, gebruikten de auteurs deze vragenlijsten over voedsel ook om de totale energie-inname van de deelnemers te beoordelen.
In de analyses voor totale chocolade ontwikkelden 18.862 mensen diabetes type 2. Na correctie voor persoonlijke, levensstijl- en dieetrisicofactoren, ontdekten de auteurs dat mensen die minstens vijf porties per week van een willekeurig type chocolade aten (waarbij één portie gelijk is aan een standaard chocoladereep/pak of 1 oz) een significant 10% lager percentage diabetes type 2 vertoonden vergeleken met degenen die zelden of nooit chocolade aten.
Bij analyses per chocoladesubtype ontwikkelden 4.771 mensen diabetes type 2. Na correctie voor dezelfde risicofactoren vertoonden mensen die minstens vijf porties pure chocolade per week aten een significant 21% lager risico op diabetes type 2, maar er werden geen significante verbanden gevonden voor de inname van melkchocolade.
De onderzoekers vonden ook een 3% lager risico op diabetes type 2 voor elke extra wekelijkse portie pure chocolade (een dosis-responseffect). Een verhoogde consumptie van melk, maar geen pure chocolade, werd geassocieerd met gewichtstoename op de lange termijn.
Hoewel pure chocolade vergelijkbare niveaus van energie en verzadigd vet heeft als melkchocolade, leggen de auteurs uit dat de hoge niveaus van flavanolen in pure chocolade de effecten van verzadigd vet en suiker op gewichtstoename en het risico op andere cardiometabole ziekten zoals diabetes kunnen compenseren.
De auteurs erkennen dat het observationele karakter van deze studie voorkomt dat er stevige conclusies worden getrokken over causaliteit en, hoewel ze rekening hielden met levensstijl- en dieetfactoren die verband houden met diabetes type 2, kunnen andere onbekende factoren de resultaten hebben beïnvloed. De meeste deelnemers waren niet-Spaanstalige oudere blanke volwassenen, dus de bevindingen zijn mogelijk niet van toepassing op andere groepen, voegen ze toe.
Ze wijzen er echter op dat de resultaten grotendeels ongewijzigd bleven na correctie voor aanvullende factoren, wat suggereert dat ze robuust zijn.
Als zodanig concluderen ze: “Toegenomen consumptie van pure, maar geen melkchocolade, werd geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2. Toegenomen consumptie van melk, maar geen pure, chocolade werd geassocieerd met gewichtstoename op de lange termijn. Er zijn verdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken nodig om deze bevindingen te repliceren en de mechanismen verder te onderzoeken.”