Een grootschalige patiëntstudie in het Verenigd Koninkrijk naar een nieuwe biomarkertestprotocol voor sepsis, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Manchester, heeft aangetoond dat het veilig mogelijk is om antibiotische behandeling eerder te stoppen dan bij de huidige zorgpraktijk gebruikelijk is.
De verkorting van de behandelingsduur met ongeveer 10% kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor gezondheidszorgsystemen, ongewenste bijwerkingen van medicijnen beperken, overbehandeling verminderen en de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie op individueel, gemeenschaps- en internationaal niveau tegengaan.
De studie werd in opdracht van en gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR) en werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Manchester, de Northern Care Alliance NHS Foundation Trust en de Clinical Trials Unit van de Warwick Medical School, gespecialiseerd in onderzoek naar spoed- en intensive care.
Hoofdonderzoeker Paul Dark, hoogleraar Critical Care aan de Universiteit van Manchester, zal de bevindingen deze week (10/12/24) presenteren aan een wereldwijd online publiek tijdens de prestigieuze Critical Care Reviews Meeting, waar ze zullen worden besproken door enkele van ’s werelds meest vooraanstaande experts op dit gebied.
De onderzoeksgroep publiceert hun peer-reviewed bevindingen vandaag ook in JAMA, een van ’s werelds meest vooraanstaande medische tijdschriften.
Volgens de liefdadigheidsorganisatie Sepsis Research FEAT overlijden jaarlijks naar schatting 50.000 mensen in het VK aan sepsis, een aandoening waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op een infectie en het eigen weefsel en organen aanvalt. Sepsis veroorzaakt jaarlijks 100.000 ziekenhuisopnames in het VK en wereldwijd 49 miljoen gevallen en 1 miljoen sterfgevallen.
Het vroegtijdig herkennen van sepsis en starten met antibiotica is cruciaal, maar tot nu toe was de aanbevolen behandelingsduur onzeker. Het enige beschikbare advies voor artsen is momenteel om op hun oordeel te vertrouwen om te beslissen wanneer de krachtige breedspectrumantibiotica, die meestal voor deze aandoening worden gereserveerd, te stoppen.
Het nieuwe beslissingsondersteunende systeem is gebaseerd op een eenvoudige bloedtest die dagelijks wordt uitgevoerd en beschikbaar is in de meeste NHS-ziekenhuislaboratoria. Het meet de niveaus van een circulerend eiwit genaamd procalcitonine (PCT), dat wordt geproduceerd als onderdeel van de immuunrespons op bacteriële infecties. Hogere niveaus wijzen op een grotere kans op een bacteriële infectie en sepsis, terwijl dalende niveaus wijzen op gunstige reacties op behandelingen.
Een geautomatiseerde computerrespons, gebaseerd op de PCT-niveaus van de bloedtest, adviseert artsen of ze de antibioticabehandeling moeten stoppen. Ook werd een ander veelgebruikt ontstekingseiwit (C-reactive protein of CRP) getest.
De gerandomiseerde gecontroleerde studie vond plaats in 41 intensive care-units in het VK, met deelname van 2.760 volwassenen van januari 2018 tot juni 2024. De studie vergeleek 918 patiënten op een PCT-protocol met 924 patiënten op een CRP-protocol en 918 patiënten op de huidige standaardzorg.
Artsen kregen dagelijks gestandaardiseerd schriftelijk advies over standaardzorg of biomarkergeleide antibioticastop op basis van PCT- of CRP-waarden. De protocollen waren uniek ontworpen om laboratoriumresultaten voor klinisch personeel te verbergen om vooringenomenheid te verminderen. Patiënten werden willekeurig toegewezen aan een van de drie groepen.
De onderzoekers ontdekten dat een PCT-protocol de totale antibioticaduur met 10% verminderde, terwijl de algehele sterfte – een belangrijke maatstaf voor patiëntveiligheid – gelijk bleef aan de standaardzorg. Er was geen verschil in antibioticaduur tussen standaardzorg en CRP-protocollen.
Professor Dark, die ook NHS-consultant is in Critical Care Medicine bij Salford Royal, verklaarde: “Dit eenvoudige protocol kan, als het wordt geïmplementeerd, de behandeling van sepsis aanzienlijk veranderen en op een veilige manier helpen antimicrobiële overgebruik en resistentie – een van ’s werelds grootste gezondheidsuitdagingen – tegen te gaan.”
Hij benadrukte ook het belang van precisiemedicijnen, waarbij behandelingen worden afgestemd op de individuele testresultaten van elke patiënt. Verder prees hij de bijdragen van patiënten aan dit onderzoek naar deze levensbedreigende aandoening.
Beth Budgen, bestuurslid van Sepsis Research FEAT en ervaringsdeskundige, prees het onderzoek en benadrukte het belang van voortdurende studies naar antibiotische behandelingen bij sepsispatiënten om levens te redden en resultaten te verbeteren.