In de winter kunnen koude binnentemperaturen de bloeddruk verhogen, wat leidt tot hypertensie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (CVD’s). Isolatie en verwarming kunnen huizen warm houden, maar ze kunnen duur zijn om te installeren en onderhouden. Deze kosten kunnen echter worden gecompenseerd door gezondheidsvoordelen, zoals lagere medische rekeningen en een langer, gezonder leven door het isoleren van huizen. Het identificeren van de meest kosteneffectieve isolatiestrategie kan helpen om huizen warm te houden, ziektes te voorkomen en levens te redden.
In deze geest onderzocht een onderzoeksteam onder leiding van assistent-professor Wataru Umishio van het Institute of Science Tokyo (Science Tokyo) de kosteneffectiviteit van wonen in goed geïsoleerde warme huizen om CVD’s te voorkomen door huizen in Japan met verschillende niveaus van thermische isolatie en binnentemperatuur te vergelijken. Het multidisciplinaire team bestond uit onderzoekers van Science Tokyo, Institute for Built Environment en Carbon Neutral for SDGs, Jichi Medical University School of Medicine, University of Occupational and Environmental Health, Tokyo Dental College Ichikawa General Hospital, The University of Kitakyushu en Nara Medical University School of Medicine. Hun onderzoek werd gepubliceerd in Volume 2, Issue 2 van BMJ Public Health op 24 september 2024.
Umishio legt de motivatie achter hun onderzoek uit en zegt: “In Japan, een snel vergrijzend land, had meer dan 90% van de huizen een binnentemperatuur onder de 18°C, wat het niveau is dat wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Omdat oudere volwassenen kwetsbaarder zijn voor lage temperaturen en een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten, is er een dringende behoefte om hier huisvestings- en gezondheidsproblemen aan te pakken.”
De onderzoekers verzamelden gegevens uit een landelijke gezondheidsenquête die werd ondersteund door het Japanse ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme en ontwikkelden een economisch model om de relatie tussen binnentemperatuur, bloeddruk en hart- en vaatziekten te onderzoeken. Met behulp van dit model creëerden ze vijf thuisscenario’s. Het basisscenario vertegenwoordigde een typisch huis in Japan met lagere isolatie en een binnentemperatuur van 15°C. Twee scenario’s (1-1 en 1-2) richtten zich op het upgraden van isolatie bij de aankoop van nieuwe huizen op 40-jarige leeftijd, met isolatieklassen variërend van matig (klasse 4, 18°C) tot hoog (klasse 6, 21°C). De andere twee scenario’s (2-1 en 2-2) onderzochten het aanpassen van oudere huizen met vergelijkbare isolatieverbeteringen op 60-jarige leeftijd. Vervolgens voerden ze simulaties uit met 100.000 virtuele echtparen om de levenslange kosten voor isolatie, verwarming en medische behandelingen voor hypertensie en CVD’s te analyseren, en maten ze de gezonde levensverwachting met behulp van kwaliteitsgecorrigeerde levensjaren (QALY’s).
Voor de scenario’s van het upgraden van isolatie stegen de levenslange kosten met JPY 0,26 miljoen voor scenario 1-1 en JPY 0,84 miljoen voor scenario 1-2 vergeleken met het basisscenario. Dit betekent dat 74,1% en 57,9% van de isolatiekosten werden terugverdiend, voornamelijk door lagere medische kosten voor CVD’s.
Bovendien steeg de gezonde levensverwachting voor koppels met 0,31 QALY’s in Scenario 1-1 en 0,48 QALY’s in Scenario 1-2. Als gevolg hiervan was de incrementele kosteneffectiviteitsratio (ICER) voor beide scenario’s lager dan de Japanse drempel van JPY 5 miljoen per QALY, wat aangeeft dat de verkregen gezondheidsvoordelen de upgradekosten rechtvaardigen.
Aan de andere kant is het mogelijk dat het achteraf aanbrengen van isolatie niet zo gunstig is. De probabilistische gevoeligheidsanalyses lieten zien dat Scenario 2-2 alleen kosteneffectief was voor degenen die bereid waren om JPY 6,5 miljoen of meer te betalen. Dit bedrag overschrijdt echter de Japanse ICER-drempel, waardoor het minder redelijk is. Daarom moeten meer betaalbare opties, zoals gedeeltelijke isolatie achteraf aanbrengen, worden overwogen. In deze evaluatie richtten de onderzoekers zich uitsluitend op hypertensie en CVD’s. Het is echter bekend dat goed geïsoleerde en warme huizen helpen bij het voorkomen van luchtwegaandoeningen en nachtelijk plassen. Door andere gezondheidsproblemen in de evaluatie op te nemen, kan het aanbrengen van isolatie achteraf een redelijkere optie worden.
Umishio benadrukt: “Deze bevindingen zullen beleidsmakers helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over gezondheids- en huisvestingsverbeteringen, en het gebruik van goed geïsoleerde huizen aanmoedigen, wat bijdraagt aan de Sustainable Development Goals 3, 10, 11 en 13, die zich richten op gezondheid, verminderde ongelijkheid, duurzame steden en klimaatactie.”
Concluderend kan deze studie de weg vrijmaken voor een toekomst waarin gezonde huisvesting prioriteit krijgt om gezondheidsrisico’s in verband met de winter te voorkomen.