Mensen ervoeren minder stress en angst tijdens het luisteren naar natuurlijke geluidslandschappen, maar het toevoegen van verkeersgeluid verhoogde hun stress en angst.
Door de mens veroorzaakte geluiden, zoals verkeerslawaai, kunnen de positieve effecten van natuurlijke geluidslandschappen op stress en angst bij mensen maskeren, volgens een nieuwe studie gepubliceerd op 27 november 2024 in het open-access tijdschrift PLOS ONE door Paul Lintott van de University of the West of England, VK, en Lia Gilmour van de Bat Conservation Trust, VK.
Bestaand onderzoek toont aan dat natuurlijke geluiden, zoals vogelgezang, de bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie kunnen verlagen, evenals gerapporteerde stress en angst. Daarentegen wordt verondersteld dat door de mens veroorzaakte geluidslandschappen, zoals verkeer of vliegtuiggeluiden, op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen.
In de nieuwe studie luisterden 68 studentvrijwilligers naar drie geluidslandschappen van 3 minuten: een natuurgeluidslandschap opgenomen bij zonsopgang in West Sussex, VK, hetzelfde geluidslandschap gecombineerd met verkeersgeluid van 32 km/u, en hetzelfde geluidslandschap met verkeersgeluid van 64 km/u. Algemene stemming en angst werden vóór en na de geluidslandschappen beoordeeld met behulp van zelfgerapporteerde schalen.
De studie toonde aan dat het luisteren naar een natuurlijk geluidslandschap zelfgerapporteerde stress- en angstniveaus verminderde en ook het herstel van de stemming na een stressfactor verbeterde. De voordelen van verbeterde stemming geassocieerd met het natuurlijke geluidslandschap waren echter beperkt wanneer verkeersgeluiden werden toegevoegd. Het natuurlijke geluidslandschap alleen was geassocieerd met de laagste niveaus van stress en angst, terwijl de hoogste niveaus werden gerapporteerd na het geluidslandschap dat verkeersgeluiden van 64 km/u omvatte.
De auteurs concluderen dat het verminderen van de snelheid van het verkeer in stedelijke gebieden niet alleen van invloed kan zijn op de menselijke gezondheid en het welzijn door de veiligheid, maar ook door de invloed op natuurlijke geluidslandschappen.
De auteurs voegen toe: “Onze studie laat zien dat het luisteren naar natuurlijke geluidslandschappen stress en angst kan verminderen, en dat door de mens veroorzaakte geluiden, zoals verkeerslawaai, mogelijke positieve effecten kunnen maskeren. Het verlagen van de verkeerssnelheid in steden is daarom een belangrijke stap om meer mensen de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid en welzijn te laten ervaren.”
Link
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0311487