Een nieuwe Australische studie die deze week in Diabetologia is gepubliceerd, heeft aangetoond dat nachtdienstmedewerkers een groter risico lopen op chronische gezondheidsproblemen door ‘s nachts eten.
Onder leiding van onderzoekers van de University of South Australia, University of Adelaide en SAHMRI omvatte de door de NHMRC gefinancierde studie een proef van zes dagen met 55 volwassenen met een gezonde BMI, die normaal gesproken geen nachtdiensten draaien.
Deelnemers verbleven in het Behaviour-Brain-Body Sleep Research Centre van de University of South Australia en werden verdeeld in drie groepen: degenen die ‘s nachts vastten, degenen die snacks aten en degenen die volledige maaltijden aten.
Alle deelnemers bleven vier nachten wakker en sliepen overdag, met een hersteldag op dag vijf om de normale slaap- en eetcycli te herstellen, en bloedglucosetesten op dag zes.
Prof Leonie Heilbronn van SAHMRI en de University of Adelaide zegt dat de resultaten lieten zien dat deelnemers die maaltijden of snacks aten tijdens de nachtdienst een aanzienlijk slechtere glucosetolerantie hadden vergeleken met degenen die vastten.
“We ontdekten dat de bloedglucose omhoog schoot bij degenen die ‘s avonds een volledige maaltijd aten en degenen die tussendoortjes aten, terwijl de mensen die ‘s avonds vastten een toename van insulinesecretie vertoonden, waardoor de bloedsuikerspiegel in evenwicht bleef”, zegt prof. Heilbronn.
“We weten dat ploegenwerkers meer kans hebben op diabetes, ze hebben meer kans op hartziekten en ze hebben meer kans op overgewicht. Ons onderzoek suggereert dat de timing van maaltijden een belangrijke bijdrage kan leveren aan deze problemen.”
De insulinegevoeligheid was verstoord bij alle deelnemers, ongeacht hun eetgewoonten, wat bijdraagt aan het bewijs dat nachtdiensten circadiane afwijkingen veroorzaken en het glucosemetabolisme verstoren.
“Wanneer u een maaltijd eet, scheidt uw lichaam insuline af en die insuline helpt uw spieren en andere weefsels om glucose op te nemen. Als u resistent wordt voor insuline, kunt u die glucose niet zo effectief opnemen in uw spieren en als dat zo blijft, loopt u mogelijk het risico op diabetes.”
Hoofdonderzoeker UniSA Professor Siobhan Banks zegt dat het niet eten van grote maaltijden tijdens het werken in de nachtdienst en in plaats daarvan voornamelijk overdag eten een eenvoudige interventie zou kunnen zijn om de gezondheidsresultaten voor veel werknemers te beheren.
“Dit zou voor mensen gemakkelijker te volgen kunnen zijn dan andere, complexere diëten,” zegt Prof Banks.
Onderzoekers zeggen dat toekomstige proeven zullen onderzoeken of het eten van alleen eiwitrijke snacks tijdens de nachtdienst een mogelijke oplossing is om honger te stillen zonder werknemers vatbaar te maken voor negatieve gezondheidsgevolgen.