Burn-out vereist lichaamsgerichte behandeling

Burn-out moet in eerste instantie behandeld worden als een lichamelijke aandoening. Dat concluderen psychologen Carolien Hamming en Rebecca Vandenabeele in hun boek De Burn-out Reset.

Tijdens de Week van de Werkstress, van 11 tot 15 november, roepen Hamming en Vandenabeele werknemers, werkgevers, opdrachtgevers en HR managers op om anders naar burn-out te kijken en passende maatregelen te nemen.

Fysieke ontregeling

Langdurige stress blijkt het stresssysteem in het lichaam zodanig te ontregelen dat de klachten fysiek zijn. “Bij chronische stress treden er op den duur veranderingen op in het zenuwstelsel en de hersenen”, aldus Vandenabeele. “Deze fysiologische veranderingen houden de stressreactie voortdurend actief, waardoor het lichaam steeds alerter wordt op stress. Bij een burn-out is het zenuwstelsel zo ontregeld dat de stressklachten zichzelf in stand houden. Ook al is de oorzaak weggenomen.”

Eerst fysieke rust

Het is volgens de psychologen cruciaal om te erkennen dat burn-out geen kwestie is van ‘even doorzetten’ of ‘positiever denken.’ De fysieke ontregeling vereist een gerichte aanpak, waarbij het herstel van het stresssysteem centraal staat,” aldus Hamming. In hun net verschenen boek De Burn-out Resetleggen Hamming en Vandenabeele uit waarom veel gebruikelijke adviezen, zoals ‘snel weer aan de slag gaan’, vaak averechts werken. In plaats daarvan benadrukken ze het belang van fysieke rust en herstel als eerste stap. Pas wanneer het zenuwstelsel weer in balans is, kan iemand verder werken aan mentaal herstel.