De stem die mensen gebruiken om tegen hun honden te praten, komt niet alleen door hun grote puppyogen. Mensen vertragen hun eigen spraak wanneer ze met hun honden praten, en dit tragere tempo sluit aan bij het opnamevermogen van hun huisdieren, waardoor honden hun commando’s beter kunnen begrijpen. Dit blijkt uit een studie die op 1 oktober werd gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS Biology door Eloïse Déaux van de Universiteit van Genève in Zwitserland en collega’s.
Honden reageren op menselijke spraak, ook al kunnen ze zelf geen menselijke geluiden voortbrengen. Om beter te begrijpen hoe mensen en honden communiceren, analyseerden de wetenschappers de vocale geluiden van 30 honden. Ze analyseerden ook de geluiden van 27 mensen die in vijf verschillende talen met andere mensen spraken, en 22 mensen in diezelfde talen die met honden spraken. De wetenschappers maakten ook gebruik van elektro-encefalografie (EEG) om de hersenreacties op spraak bij mensen en honden te onderzoeken.
Uit de studie bleek dat mensen veel sneller ‘praten’ dan honden, met een spreeksnelheid van ongeveer vier lettergrepen per seconde, terwijl honden blaffen, grommen, keffen en janken met een snelheid van ongeveer twee vocalisaties per seconde. Wanneer mensen tegen honden praten, vertraagden ze hun spraak tot ongeveer drie lettergrepen per seconde. EEG-signalen van mensen en honden toonden aan dat de neurale reacties van honden op spraak gericht zijn op delta-ritmes, terwijl menselijke reacties op spraak gericht zijn op snellere theta-ritmes. De auteurs suggereren dat mensen en honden verschillende systemen hebben voor het verwerken van vocale geluiden, en dat het vertragen van onze spraak bij het praten met huisdieren ons uiteindelijk heeft geholpen om beter contact met hen te maken.
De auteurs voegen daaraan toe: “Wat verder interessant is, is dat hoewel honden een langzaam ritme gebruiken om spraak te verwerken, ze – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – zowel de inhoud als de intonatie nodig hebben om het succesvol te begrijpen.”