De reis van de ziel – Hans Zevenboom

1.0 Inleiding

Het leven heeft een missie of opdracht voor ons allemaal. Een opdracht waar je niet onderuit kan komen en ons laat verlangen naar het volbrengen van de levensopdracht dat het soms gewoon pijn doet. We nemen een stoffelijk vorm of fysiek lichaam aan om die opdracht uit te voeren.

Geen enkel ding in ons leven bestaat zonder een doel dat het voortbrengt. En dat doel roept net zolang tot we reageren. En als we uiteindelijk reageren op de roep van het doel, dan beginnen we iedere keer aan onze levensopdracht om dan vast te stellen wat het is om mens te zijn. Want alleen door je menszijn kun je de Wil van God doen. En opdat de mensheid het doel van het leven zelf kan vervullen, gaf God de menselijke ziel iets dat niets anders in de natuur bezit: vrije wil.

Het proces vanuit verwezenlijken van ons levensdoel is, dat we bij elke wegkruising voor de waarheid kiezen en op basis daarvan liefdevol handelen!

2.0 Wat is het doel van een ziel hier op aarde?

Wat verlangt de ziel eigenlijk?’

In het hiernamaals – Het Rijk van het Absoute, het Hemelrijk, de Hemelse sferen – is alleen Goddelijke Liefde aanwezig in de vorm van vreugde, blijdschap, oprechtheid, eerlijkheid, maar vooral Liefde. Pijn, verdriet, angst, eenzaamheid is daar niet aanwezig. Derhalve kan de ziel – je hoger, vrije bewustzijn, de essentie – deze ‘duistere’ gevoelens niet ervaren in het hiernamaals. Ook het gevoel ‘verlaten zijn door God’, dat wij allemaal zo goed kennen hier op aarde, is in het hiernamaals niet aanwezig. Alleen hier op aarde kun je die ‘duistere’ gevoelens ervaren als je die wilt ervaren als ziel zijnde, maar dat hoeft niet!

Het doel van een (menselijke) ziel is dan ook alles te ervaren, zodat zij alles kan zijn. De ziel weet alles wat er te weten valt; alle kennis, alle macht en glorie is aanwezig in je ziel. Voor haar is niets onbekend of verstopt. Echter weten is voor de ziel niet voldoende. Het weten is conceptueel; de ‘alles-weten-theorie’. Maar dat is voor de ziel niet voldoende. De ziel streeft naar haar eigen persoonlijke ervaringen, en waar kan ze dat het beste doen, is hier op aarde! De ziel verlangt er uiteindelijk naar om alle individuele aspecten – boosheid, pijn, verdriet, liefde, etc. – van zijn Goddelijkheid te ervaren. De ziel verlangt er naar om een god-te-Zijn! En om dit te kunnen ervaren, zoals Jezus het heeft mogen ervaren op aarde, is een ‘hulpmiddel’ geschapen: je levenswerk. Je levenswerk is daarom een uitspraak over |Wie-je-bent|!

Als de ziel hier op aarde vertoeft, streeft de ziel naar dat ene verheven moment waarop jij je volledig bewust bent van haar wensen, en jij je in vreugdevolle drie-eenheid (ziel, geest en lichaam) daarbij aansluit. Dit kan alleen bereid worden als de besluitvorming plaatsvindt vanuit uit alle drie niveaus: ziel-geest-lichaam! Zo heeft God de ziel geschapen, gecreëerd om de ziel de gelegenheid te geven om te ervaren wat een god kan zijn én om een god te worden. Je bent dus als het ware een god-in-wording.

3.0 Incarneren

Een deel van het leven is nooit meer waard dan een ander deel. Leven is leven’.

Je incarneert in uiteenlopende lichaamspersoonlijkheden, persoonlijkheidsdelen of geestdelen en omstandigheden, zodat je alle ervaringen kunt opdoen die je nodig hebt om je levensopdracht uit te voeren. Je bent misschien ooit eens als man of vrouw geboren met alle huidskleuren en in alle rassen; je hebt verschillende nationaliteiten en geloofsovertuigingen gehad. Of je leefde als moslim of als christenen, stierf als soldaat of als vredesactivist.
Je kunt niet zeggen dat het ene leven hier op aarde meer waard is geweest dan het andere. En de reden hiervan is, dat ze allemaal deel uitmaken van hetzelfde ene leven. Ze waren allemaal nodig om je uit te rusten met wat je tot dusver nodig had voor het uitvoeren van je levensopdracht.

4.0 Volledig incarneren als mens

Spirituele groei is de manier waarop we onze levensopdracht uitvoeren’

Als je (goed) geaard bent in de wereld en je brengt je hoger, vrije of spirituele bewustzijn – je ziel – in je lichaam, dan beginnen de zaden van je opdracht te ontkiemen en er komen nieuwe planten tevoorschijn. Nu je ze van dichtbij kan zien groeien, moet je er ook met verschillende behoeften aan leren werken. Hoeveel water hebben ze nodig? Moet je ze beschermen tegen de wind, te felle zon of ongedierte? Moet je het bladluis verwijderen of onkruid weghalen voordat ze alles overwoekeren?

Nu betekent het verwezenlijken van je levensmissie dat je helemaal incarneert als mens.

Het leven aanvaarden zoals het aan jou wordt gepresenteerd’. Het is jouw taak als geestelijk- of energiewezen vriendschap te sluiten met je lichaam en er een samenwerkend partnerschap met je (soms te dwingende) geest en je ziel te worden. Als je dus een volkomen mens wilt worden en je levensopdracht voor deze incarnatie wilt verwezenlijken, dan moet je ervoor zorgen dat dit ‘huwelijk’ tussen ziel, geest en fysiek lichaam een succes wordt!


Je kunt een hoogontwikkelde ziel zijn, maar zolang je niet volkomen incarneert in je huidige lichaam, ben je meer een tiener die alles weet maar het nog niet beleefd en ervaren heeft. Je kent de theorie maar hebt haar nog niet in de praktijk getoetst. Volledig spiritueel incarneren als mens betekent dat je het bewustzijn en de energie die je als ziel hebt, integreert met die van je lichaamspersoonlijkheid. Bij de meeste mensen die spirituele groei nastreven, is het bewustzijn van de ziel verder ontwikkeld dan dat van hun lichaam-geest. Dus besteed veel aandacht aan je ‘geest’; je deelpersoonlijkheden!

5.0 Je levensopdracht of levensmissie

Je opdracht ontvouwt zich langs een ononderbroken weg met telkens veranderend landschap. Je rijdt steeds in een ander voertuig – een fysiek, ander lichaam na iedere incarnatie -, zodat je je levensopdracht vanuit verschillende gezichtspunten kunt ervaren. De ene keer zit je in een Volkswagen en klaagt over de jakkerende vrachtwagenchauffeurs en de andere keer zit jij misschien achter het stuur van een vrachtwagen en vervloek jij het rijgedrag van de ‘kever’, terwijl je hem probeert te ontwijken. Het is niet zo dat de bestuurder van de ene of ander auto beter of slechter is. Nee, want elk type (lichaams-)voertuig heeft een bepaald doel. Vroeg of laat herinner jij je dat je ook eens op de stoel van die ander heb gezeten. En juist dan ontstaat er begrip en ontwikkel je meer mededogen. Je gaat als het ware iets meer van de eenheid van het leven begrijpen.

6.0 De school van het leven

Verwerven van onsterfelijke wijsheid’

De school van leven is een kwestie van veel ervaringen opdoen en het geleerde omzetten in wijsheid. Om die reden is wat werkelijk belangrijk is voor de opleiding van de ziel niet waar we bij onze fysieke geboorte in terechtkomen – onze erfelijke aanleg, ons geslacht, milieu, godsdienst of socio-economische status – of wat ons in ons leven overkomt.

Door de beproevingen van keuzes te maken en het dragen van de gevolgen daarvan heb je gewerkt aan het omzetten van je ervaring in een goddelijke wijsheid. Door de manier waarop we dus besluiten te antwoorden, verwerven we onze onsterfelijke wijsheid en een eeuwigdurende vrijheid; we onthullen de werkelijke waarde van de ziel.

7.0 Slot

In het hart van je ziel draag je het zaad van God’

Bij het vervullen van je levensmissie doorloop je in grote lijnen allemaal dezelfde stadia. Je individualiteit komt tot bloei niet omdat je een ander doel moet bereiken dan andere mensen, maar als gevolg van de unieke manier waarop jij je creatieve bewustzijn en verbeelding gebruikt bij het liefdevol op laten groeien van elk zaadje tot volwassenheid en een rijke uitdrukking van God-Zijn etaleert in het dagelijks leven.

Hans Zevenboom