Zwangere vrouwen die worden blootgesteld aan PFAS lopen mogelijk risico op obesitas en hartziekten later in het leven

Vrouwen met hogere niveaus van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) tijdens de zwangerschap kunnen op de lange termijn meer gewichtstoename en hartproblemen ervaren, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. PFAS zijn door de mens gemaakte chemicaliën die voorkomen in voedselverpakkingen, kookgerei, kleding, drinkwater, verzorgingsproducten en andere consumentenartikelen. Deze hormoonverstorende stoffen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals obesitas, onvruchtbaarheid en kanker.

Uit het onderzoek, geleid door Jordan Burdeau van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, bleek dat PFAS-blootstelling tijdens de zwangerschap in verband kan worden gebracht met gewichtstoename en nadelige cardiometabole gezondheidsuitkomsten op latere leeftijd. Het onderzoek volgde 547 zwangere vrouwen en vergeleek hun PFAS-niveaus met gezondheidsuitkomsten op 50-jarige leeftijd. Vrouwen met hogere PFAS-niveaus hadden op latere leeftijd meer lichaamsgewicht en vet, wat hen vatbaarder kan maken voor obesitas en hartproblemen.

Het verminderen van blootstelling aan PFAS kan het risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd verkleinen, aldus de onderzoekers.