Zwangere vrouwen die niet genoeg slapen, lopen mogelijk een hoger risico om kinderen te krijgen met neuro-ontwikkelingsachterstanden, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocrine Society.
Korte slaapduur (SSD) wordt gedefinieerd als minder dan zeven uur slaap per nacht. Zwangere vrouwen kunnen moeite hebben met slapen door hormonale veranderingen, ongemakken tijdens de zwangerschap, frequente urinatie en andere factoren.
Er wordt geschat dat bijna 40% van de zwangere vrouwen een korte slaapduur ervaart. Deze vrouwen hebben mogelijk een hoger risico op verminderde glucosetolerantie, insulineresistentie en zwangerschapsdiabetes. Hun kinderen lopen mogelijk een hoger risico op neuro-ontwikkelingsachterstanden, waarbij ze langzamer hun sociale, emotionele, gedragsmatige, motorische, cognitieve of taalvaardigheden ontwikkelen.
“Deze studie benadrukt het belang van het beheren van de slaapgezondheid tijdens de zwangerschap. Door het verband te verhelderen tussen de slaap van de moeder tijdens de zwangerschap en de neuro-ontwikkeling van kinderen, biedt onze studie gezinnen kennis die kan helpen om gezondere gewoonten tijdens de zwangerschap te bevorderen en bij te dragen aan het welzijn van de volgende generatie,” zei hoofdauteur van het onderzoek, Peng Zhu, M.D., van de Anhui Medical University en het MOE Key Laboratory of Population Health Across Life Cycle in Hefei, China. “Het verbeteren van slaapgewoonten tijdens de zwangerschap kan mogelijk neuro-ontwikkelingsproblemen bij kinderen voorkomen of verminderen.”
De onderzoekers analyseerden slaapgegevens van 7.059 moeder-kind-paren uit drie verschillende ziekenhuizen in China. Ze screenden de kinderen op ontwikkelingsachterstanden van 6 maanden tot 3 jaar en analyseerden het verband tussen de slaapduur van de moeder en het risico op neuro-ontwikkelingsachterstanden. Ze evalueerden ook de rol van C-peptide-niveaus in navelstrengbloedserum, een stabiele indicator van foetale insulinesecretie.
Het onderzoek toonde het volgende aan:
- Onvoldoende slaap tijdens de zwangerschap kan gepaard gaan met een verhoogd risico op neuro-ontwikkelingsproblemen bij kinderen, die hun cognitieve vermogens, gedragsontwikkeling en leervermogen beïnvloeden.
- Jongens lijken een hoger risico op neuro-ontwikkelingsachterstanden te lopen wanneer hun moeders tijdens de zwangerschap een korte slaapduur ervaren, wat suggereert dat geslacht een cruciale rol speelt in de reactie van nakomelingen op prenatale omgevingsfactoren.
- Korte slaapduur tijdens de zwangerschap kan het glucosemetabolisme van de moeder beïnvloeden en daarmee de ontwikkeling van de foetus.
- Er kan een positieve correlatie bestaan tussen C-peptide-niveaus in navelstrengbloed en neuro-ontwikkelingsachterstanden bij nakomelingen, wat erop wijst dat het glucosemetabolisme van de moeder tijdens de zwangerschap de insulinesecretie van de foetus kan beïnvloeden en daarmee hun neuro-ontwikkeling.
“De prenatale gezondheid is belangrijk, niet alleen voor de aanstaande moeder, maar ook voor de langetermijngezondheid van het ongeboren kind,” aldus Zhu.