Wetenschappers waarschuwen voor escalatie van resistentie bij schimmelziekten

Zonder onmiddellijke actie zal de mensheid te maken krijgen met een potentieel rampzalige escalatie van resistentie bij schimmelziekten, waarschuwt een gerenommeerde groep wetenschappers van over de hele wereld.

Het commentaarstuk – gepubliceerd in The Lancet – werd gecoördineerd door wetenschappers van de Universiteit van Manchester, het Westerdijk Instituut en de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de wetenschappers zijn de meeste schimmelpathogenen die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geïdentificeerd – goed voor ongeveer 3,8 miljoen doden per jaar – al resistent of worden ze snel resistent tegen antischimmelmiddelen.

De auteurs betogen dat de huidige beperkte focus op bacteriën niet volledig zal helpen om antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden.

De vergadering van de Verenigde Naties over antimicrobiële resistentie (AMR) in september moet, zo eisen ze, resistentie omvatten die is ontwikkeld bij veel schimmelpathogenen.

Resistentie is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de vier momenteel beschikbare antischimmelklassen, waardoor het moeilijk – zo niet onmogelijk – is om veel invasieve schimmelinfecties te behandelen.

Fungicide-resistente infecties omvatten Aspergillus, Candida, Nakaseomyces glabratus en Trichophyton indotineae, die allemaal verwoestende gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van oudere of immuungecompromitteerde mensen.

Dr. Norman van Rhijn van de Universiteit van Manchester coördineerde het commentaarstuk met professor Ferry Hagen van het Westerdijk Instituut in Nederland.

Dr. van Rhijn zei: “De meeste mensen zijn het erover eens dat resistente bacteriële infecties een belangrijk deel van het AMR-probleem vormen.

“Echter, veel problemen met medicijnresistentie in de afgelopen decennia zijn ook het gevolg geweest van invasieve schimmelziekten die grotendeels onderschat worden door wetenschappers, overheden, clinici en farmaceutische bedrijven.

“De dreiging van schimmelpathogenen en antischimmelresistentie, hoewel het een groeiend wereldwijd probleem is, wordt buiten beschouwing gelaten.”

In tegenstelling tot bacteriën, de nauwe overeenkomsten tussen schimmel- en menselijke cellen, wat volgens de experts betekent dat het moeilijk is om behandelingen te vinden die selectief schimmels remmen met minimale toxiciteit voor patiënten.

Professor Ferry Hagen van de Universiteit van Amsterdam voegde toe: “Ondanks de enorme moeilijkheden bij de ontwikkeling ervan, zijn er de afgelopen jaren verschillende veelbelovende nieuwe middelen, waaronder geheel nieuwe klassen moleculen, in klinische proeven opgenomen.

“Maar zelfs voordat ze na jaren van ontwikkeling op de markt komen, worden er door de agrochemische industrie fungiciden met vergelijkbare werkingswijzen ontwikkeld, wat resulteert in kruisresistentie.

“Daarmee zijn we weer terug bij af. Het is waar dat veel essentiële gewassen worden aangetast door schimmels, dus antischimmelbescherming is vereist voor voedselzekerheid. Maar de vraag is, tegen welke prijs?”

De wetenschappers bevelen aan:

Wereldwijde overeenkomst over het beperken van het gebruik van bepaalde klassen antischimmelmoleculen voor specifieke toepassingen.
Samenwerking aan oplossingen en regelgeving die voedselzekerheid en universele gezondheid voor dieren, planten en mensen garanderen.
Prioriteit geven aan AMR voor schimmelinfecties tijdens de VN-vergadering in september.