Verboden pesticiden in de Europese voedselvoorziening

Een recent rapport van PAN Europe onthult dat gevaarlijke pesticiden, die in Europa verboden zijn, toch in het dieet van Europese consumenten terechtkomen. Deze pesticiden worden vaak geproduceerd door Europese bedrijven en geëxporteerd naar landen met zwakkere veiligheidsregels. De pesticiden keren dan terug als residuen in geïmporteerd voedsel, en soms worden ze zelfs in Europese voedingsmiddelen aangetroffen, wat wijst op illegaal gebruik of het misbruik van nooduitzonderingen door lidstaten.

Belangrijke bevindingen uit het rapport zijn onder andere:

  • 69 verboden en gevaarlijke pesticiden werden gevonden in Europees voedsel, zoals de mutagene fungicide carbendazim en de bijendodende neonicotinoïden.
  • Geïmporteerd voedsel bevatte dubbel zoveel verboden pesticiden als voedsel van Europese bodem, vooral kruiden, peulvruchten en granen.
  • Europees fruit met de hoogste besmettingspercentages waren onder andere bessen en bananen, terwijl geïmporteerd fruit zoals grapefruits en mandarijnen nog hogere besmettingspercentages toonden.
  • Landen als India, China en Brazilië exporteren voedsel met de hoogste percentages verboden pesticiden, terwijl Portugal de meeste besmette voedingsmiddelen binnen de EU produceerde.
  • Veel monsters bevatten meer dan één verboden pesticide, en sommige overschreden de toegestane veiligheidslimieten.

Het rapport hekelt de dubbele standaarden van de EU, die pesticiden verbiedt voor eigen gebruik, maar deze toestaat in geïmporteerd voedsel. Dit brengt zowel consumenten als het milieu in gevaar, en plaatst Europese boeren in een nadelige positie. PAN Europe roept de EU op om een zerotolerantiebeleid te hanteren voor residuen van verboden pesticiden in voedsel en wereldwijd een einde te maken aan deze praktijken.