Australische onderzoekers hebben meer dan 50.000 leerlingen van 7 tot 19 jaar ondervraagd om de verbanden tussen slaap, smartphonegebruik ’s nachts, cyberpesten en mentale gezondheid te onderzoeken. De studie, uitgevoerd door het Behaviour-Brain-Body Research Centre van de Universiteit van Zuid-Australië, ontdekte dat smartphonegebruik ’s nachts een negatieve invloed heeft op de slaap en mentale gezondheid, vooral bij jongeren die cyberpesten hebben ervaren.
Belangrijkste bevindingen zijn:
- Voorkomen van Cyberpesten: 66% van de tienermeisjes en 58% van de tienerjongens gaf aan cyberpesten te hebben ervaren. Bij basisschoolkinderen meldde 15% cyberpesten, waarbij jongens vaker werden getroffen in de basisschool en meisjes op de middelbare school.
- Slaapgebrek: 17% van de tienermeisjes en 13% van de tienerjongens sliep minder dan acht uur per nacht, waarbij slaapgebrek en smartphonegebruik het hoogst waren in de vroege adolescentie, vooral bij jonge meisjes.
- Stressniveaus: Matige tot ernstige stress werd gerapporteerd door 38% van de tienermeisjes, 23% van de tienerjongens, en 20% van de basisschoolkinderen.
- Smartphonegebruik ’s Nachts: Meer dan 60% van de tieners en een derde van de basisschoolkinderen gebruikte hun telefoon ’s nachts wanneer ze eigenlijk zouden moeten slapen. Van degenen die gepest werden, keek bijna 75% gedurende de nacht op hun telefoon.
De studie benadrukt de noodzaak voor ouders om smartphonegebruik ’s nachts te beheren, vooral bij kinderen die kwetsbaar zijn voor cyberpesten, om ervoor te zorgen dat ze voldoende slaap krijgen. De bevindingen onderstrepen de complexe relatie tussen technologie, pesten en mentale gezondheid bij jongeren, en roepen ouders op om een actieve rol te spelen in het beheersen van het gebruik van digitale apparaten thuis.