Obesitas bij moeder verdubbelt het risico op autisme bij baby

Kinderen die geboren worden uit moeders met obesitas, zowel vóór als tijdens de zwangerschap, hebben een verhoogd risico op neuropsychiatrische en gedragsstoornissen, waaronder autismespectrumstoornis (ASS) en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië.

Dit onderzoek, gefinancierd door het Centre of Research Excellence Health in Preconception & Pregnancy en uitgevoerd in samenwerking met Curtin University, Monash University, SAHMRI en een team van nationale instellingen*, bestond uit een systematische review en meta-analyse van meer dan 3,6 miljoen moeder-kindparen uit 42 epidemiologische studies.

Het onderzoek toont aan dat obesitas tijdens de zwangerschap:

  • het risico op ADHD bij kinderen met 32% verhoogt,
  • het risico op het ontwikkelen van ASS bij kinderen meer dan verdubbelt (met 2,23 keer),
  • het risico op gedragsstoornissen met 16% verhoogt.

Het onderzoek toonde ook aan dat obesitas of overgewicht van de moeder vóór de conceptie in verband werd gebracht met een verhoogd risico op ADHD, ASS, gedragsstoornissen en psychotische stoornissen, evenals een 30% verhoogd risico op zowel externaliserende symptomen als problemen met leeftijdsgenoten.

Hoofdonderzoeker Dr. Bereket Duko van de Universiteit van Zuid-Australië zegt dat de studie nieuwe inzichten biedt in de langetermijneffecten van het lichaamsgewicht van de moeder op de mentale gezondheid van het kind.

“Obesitas bij de moeder is al lang in verband gebracht met een reeks ongunstige perinatale uitkomsten, waaronder vroeggeboorte, laag geboortegewicht, doodgeboorte, en het wordt ook in verband gebracht met macrosomie, ofwel een hoog geboortegewicht,” zegt Dr. Duko.

“In deze studie onderzochten we overgewicht en obesitas bij de moeder vóór en tijdens de zwangerschap, en ontdekten we dat beide significant gekoppeld zijn aan psychiatrische en gedragsproblemen bij kinderen later in het leven, specifiek ASS, ADHD en problemen in de relaties met leeftijdsgenoten.”

“Gezien de stijgende wereldwijde obesitaspercentages onder vrouwen in de reproductieve leeftijd en het groeiende aantal kinderen dat wordt geïdentificeerd met neurodiverse aandoeningen, is het belangrijk dat we de potentiële langetermijngevolgen van adipositas bij de moeder op de mentale gezondheid van het kind erkennen.”

In Australië heeft ongeveer één op de 150 mensen ASS en meer dan 8% van de kinderen tussen de 4 en 11 jaar is gediagnosticeerd met ADHD. Wereldwijd leeft één op de acht mensen met obesitas.

Dr. Duko zegt dat de resultaten van het onderzoek het belang onderstrepen van interventies gericht op gewichtsbeheer bij moeders, zowel vóór als tijdens de zwangerschap.

“Publieke gezondheidsinspanningen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van moeders kunnen helpen om sommige van de risico’s op neuropsychiatrische en gedragsstoornissen bij kinderen te verminderen,” zegt Dr. Duko.

“Hoewel verder onderzoek nodig is om de biologische mechanismen achter deze associaties te verkennen, benadrukken de bevindingen wel de noodzaak voor gezondheidsinterventies die een gezonde leefstijl en gewicht bij aanstaande ouders bevorderen.”