Landbouw voor iedereen

Piet van IJzendoorn was in 1982 de eerste biologische boer in de net drooggelegde Flevopolder. Zijn boerderij groeide uit tot een succesvol biologisch-dynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw, een tuinderij, bakkerij, manege, natuurbeheer, webwinkel, dagbesteding voor jongeren met psychiatrische problemen en een paardenfokkerij en -houderij met prijswinnende springpaarden. Hij was de eerste met een windturbine op het erf en de eerste beheerder van de Oostvaardersplassen.

‘De landbouw is de ideale plek om verbindingen tussen mensen en met de natuur te herstellen en een startpunt voor menselijke zingeving.’

Met tomeloze energie gaf hij invulling aan zijn levensfilosofie: landbouw is geen businessmodel maar voorziet in onze basisbehoeften, in harmonie met de aarde. Hoe deed hij dat? Waar haalde hij zijn kracht en motivatie vandaan? Welke denkers hebben hem geïnspireerd? Hoe ging hij om met de tegenwerking, tegenslagen en fraude, de lichamelijke pijnen die hem kwelden?

Tegen de achtergrond van de opkomst van het naoorlogse milieubewustzijn wordt het levensverhaal van een unieke pionier verteld. Het gaat niet alleen over koeien, paarden, bodem en graan, maar ook over onze banken, ons financieel-economische systeem, cultuur en samenleving.

Michiel Bussink schrijft over landbouw, voeding, natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwing. Hij publiceerde eerder een tiental boeken, waaronder Lekker LandschapIk eet, dus ik benEten uit de buurt en de biografie Botanicus in oorlogstijd.

 

Landbouw voor iedereen. Leven en werk van boer Piet | Michiel Bussink | ISBN 978 946471 207 0 | Paperback | 208 pagina’s | verkoopprijs € 22,90 | Verschijnt 19 september bij Noordboek