Een goede gezondheid van het hart vroeg in de zwangerschap kan het genetische risico op complicaties compenseren

Onderzoek gepresenteerd tijdens de Hypertension Scientific Sessions 2024 van de American Heart Association suggereert dat een goede cardiovasculaire gezondheid tijdens het eerste trimester van de zwangerschap het genetische risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie en/of zwangerschapshypertensie kan verminderen. Hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap, zoals pre-eclampsie, zijn een belangrijke doodsoorzaak voor moeders en pasgeborenen. Een polygeen risicoscore kan het genetische risico op deze aandoeningen voorspellen, maar de invloed van cardiovasculaire gezondheid in de vroege zwangerschap was nog onbekend.

De studie onderzocht meer dan 5.000 vrouwen die voor het eerst zwanger waren en classificeerde hun genetisch risico en cardiovasculaire gezondheid aan de hand van de Life’s Essential 8 score (LE8), die onder andere voeding, lichaamsbeweging, slaap en bloeddruk meet. Uit de analyse bleek dat een betere cardiovasculaire gezondheid tijdens het eerste trimester het risico op hypertensieve zwangerschapsaandoeningen met 35% tot 62% verminderde, ongeacht het genetische risiconiveau. Slechte cardiovasculaire gezondheid in combinatie met hoog genetisch risico verhoogde juist het risico op deze aandoeningen aanzienlijk.

De resultaten benadrukken het belang van een goede cardiovasculaire gezondheid voor en tijdens de vroege zwangerschap, ongeacht genetische factoren. Zorgverleners zouden preconceptie- en zwangerschapsadviezen moeten geven over gezonde voeding, gewichtsbeheer en bloeddrukcontrole om het risico op zwangerschapscomplicaties te verminderen.